Nagyvilág

Éjjel kezdődhet az izraeli offenzíva

Izrael még az éjszaka folyamán nagyszabású szárazföldi offenzíva elkezdésére készül a gázai övezetben - írta a szombati The Times első kiadása.

A vezető londoni napilap értesülése szerint az egyheti légi háború után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai harckocsi-támogatással készülnek benyomulni Gázába, hogy felszámolják az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyát.

A The Times szerint az izraeli kormány hatezer tartalékost mozgósított, és háromezer további tartalékos behívását hagyta jóvá. A lap adatai szerint a gázai övezetben a Hamász 15 ezer fegyverese áll készenlétben. Ezek az alakulatok a hatalomátvétel óta eltelt másfél évet arra használták fel, hogy fejlesszék harci képességeiket, és a milíciát kisebb hadsereggé alakítsák át – áll a The Times írásában.

A Der Standard című liberális bécsi lap úgy véli, hogy Izrael a Hamász radikális palesztin mozgalom elleni harcot csak akkor nyerheti meg, ha lényegesen javít a palesztinok életfeltételein. A lap szombaton a következőket írta:

“A Hamász azon nem demokratikus mozgalmak egyike, amelyek végzetes módon a választók akaratából kerültek hatalomra. A választóknak a többiekből elegük volt, így az ultrákra szavaztak. A Hamászt azonban jobb lenne ismét eltávolítani – politikailag, s nem úgy, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben élő emberek életét még inkább pokollá teszi. Izrael a radikálisok hatalmát a palesztinok körében valószínűleg csak úgy áshatja alá, ha a lakosság életét közelíti a normálishoz – megszünteti a Gáza elleni blokádot, és nem tart fenn Ciszjordániában megszálló rezsimet. Ily módon a radikálisok elveszítenék bázisukat. Talán. …Izrael ellenségeinek természetét ismerve azonban kívülről tanácsot adni kockázatos. Viszont minden egyebet már kipróbáltak”.

A Kurier című független bécsi lap szombaton úgy ítélte meg, hogy egy izraeli bevonulás a Gázai övezetbe nagy rizikót rejt magában.

“Nyilvánvalóan eddig az izraeli politikusoknak, akik nemcsak egy kétséges katonai siker után vágynak, de a választási kampányra is sandítanak, nem volt még erejük ahhoz, hogy eldöntsék: hogyan tovább. Katonák ezrei és 9 ezer tartalékos várja napok óta az indulási parancsot. Ez kockázatos taktika, mivel a katonákat – a sportolókhoz hasonlóan – nem lehet hosszú ideig a legmagasabb készültségi szinten tartani. Amúgy is remélhető, hogy a várakozó szárazföldi csapatok egész idő alatt csak fenyegetésként szolgáltak, s nem arra, hogy mélyen behatoljanak a gázai övezetbe. Ugyanis eltekintve a mindkét felet érintő további emberi tragédiáktól, Izrael az övezetben csak keveset nyerhet, de nagy a kockázata annak, hogy sokat veszít.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik