Nagyvilág

Muzulmánok tüntettek világszerte Izrael ellen

Isztambultól Jakartáig muzulmánok tízezrei tüntettek pénteken a hetedik napja tartó gázai övezeti izraeli offenzíva ellen, Irán pedig óva intette Izraelt a szárazföldi hadművelet megindításától.

A tüntetések a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet felhívására a pénteki ima után kezdődtek Teheránban, Kairóban, Ammánban, Damaszkuszban, Kartúmban, a palesztin területeken, Kabulban és Jakartában.

Új elhárító fegyver?

Teherán központjában mintegy hatezren vettek részt a tiltakozó megmozduláson. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter előzőleg, az ima során elhangzott beszédében figyelmeztette Izraelt: “a cionista rezsim legnagyobb tévedése lesz” és biztos vereségre számíthat, ha szárazföldi csapatokat küld Gázába.

Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani ajatolláh, az iszlám köztársaság egyik legbefolyásosabb politikus-papja több ezer hívő előtt tartott beszédében – részletek említése nélkül – arról beszélt, hogy a Hamásznak új harckocsi-elhárító fegyvere van, amelyet még nem vetett be, de izraeli szárazföldi támadás esetén használni fogja.

Tüntetések Ammántól Bécsig

A jordániai fővárosban, Ammánban több százan tartottak békés tüntetést az izraeli nagykövetség közelében, a külképviselet bezárását és az izraeli nagykövet kiutasítását követelve. Néhány tucat tüntető ellen, aki megpróbált a védőkorlátokon áttörve a nagykövetség elé vonulni, a rendőrség könnygázt vetett be.

Egyiptomban rohamrendőrök százai vették körül a kairói al-Azhar mecsetet, ahova nagygyűlést hirdettek meg, a tiltakozó megmozdulásra érkezők meg sem közelíthették az épületet. A főváros környékén őrizetbe vették a rokonszenvtüntetéseket meghirdető, ellenzéki Muzulmán Testvériség 40 tagját.

A Gázához legközelebb eső egyiptomi városban, el-Arísban viszont több mint háromezren vettek részt a tiltakozó menetben.

A szíriai fővárosban, Damaszkuszban legalább kétezren, Szudán fővárosában, Kartúmban több százan, az afgán fővárosban, Kabulban mintegy háromezren, Isztambulban legalább ötezren tüntettek. A tiltakozó megmozdulásokon szent háborúra szólították fel a muzulmánokat, Izrael és Egyesült Államok-ellenes jelszavakat kiabáltak, izraeli és amerikai zászlókat égettek.

Ciszjordániában palesztinok tízezrei tüntettek a Hamász által meghirdetett “harag napján”. Rámalláhban mintegy 3000 Hamász-szimpatizáns tüntető egységre szólította fel a palesztinokat és azzal vádolták az arab országok vezetőit, hogy némán tűrik az izraeli légicsapásokat. Kelet-Jeruzsálemben, ahol az izraeli rendőrség szigorú biztonsági intézkedésekkel készült a tüntetésekre, csak kisebb megmozdulások voltak. Az egyik arab negyedben lovas rendőrök oszlattak fel egy fiatalokból álló, köveket dobáló, törő-zúzó tüntető csoportot.

A rendőrség feloszlatta azt a tüntetést is, amelyen három tucatnyi palesztin nő a Damaszkuszi Kapun át kivonulva Jeruzsálemből bosszút követelt és felszólította Haszan Naszrallah sejket, a libanoni Hezbollah vezetőjét, hogy rakétákkal lövesse Tel-Avivot.

Bécsben is tüntetést tartottak: a rendezvényen mintegy ötezren vettek részt, tiltakozva az izraeli támadások ellen. A tüntetők palesztin zászlókat lengettek, s a magukkal vitt feliratokon szabadságot követeltek a Gázai övezetnek, illetve Palesztinának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik