Nagyvilág

Már 400 halottja van a gázai offenzívának

Líbia tűzszüneti javaslatot nyújtott be az ENSZ elé, a szöveget azonban módosítani kell, hogy a nyugati államok is elfogadják azt. Közben 400-ra emelkedett a halottak száma.

Líbia szerdán, az óév utolsó óráiban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette azt a határozattervezet, amelyben az arab országok nevében szorgalmazza, hogy a Gázai övezetben azonnali hatállyal léptessenek életbe tűzszünetet.A tervezetet azonban a BT-tagállamoknak módosítania kell, hogy a nyugati országok is elfogadhatónak minősítsék a dokumentumot.

Az írás mélyen elítéli Izraelt, amiért túlméretezett haderőt vetett be számos civil, köztük nő és gyermek halálát okozva a Gázai övezetben. A tervezet ugyanakkor nem tesz említést az övezetből izraeli területekre kilőtt palesztin rakétákról, ami Izraeli állítása szerint vezetett oda, hogy a zsidó állam légi hadműveletet indított a Hamász radikális palesztin szervezet ellen. A támadásokban eddig majd 400 palesztin vesztette életét.

A BT szerda esti ülése végén a brit és az amerikai ENSZ-nagykövet úgy vélte: a határozattervezet túlságosan részrehajló, és ezért ebben a formájában nem fogadható el. John Sawers, a brit küldött hangoztatta: az elfogadásra alkalmas tervezetnek tükröznie kell az összes fél felelősségét.

400 halott, 2000 sebesült

Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. A halálos áldozatok száma elérte a 400-at.

A légierő a palesztin kormányzati épületeket és az Egyiptomba vezető csempészalagutakat, a haditengerészet pedig a Hamász radikális szervezet tengerpart menti állásait támadta. A támadott kormányzati épületek között volt a parlamenté is.

Kórházi tisztségviselők szerint a környező házakból 25 sebesültet menekítettek ki. Az új halálos áldozatok száma négy.
Szintén kórházi források szerint a hat napja tartó izraeli offenzíva halálos áldozatainak száma elérte a négyszázat, a sebesülteké pedig a csaknem 2000-et.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik