Nagyvilág

Kurd tv indul Törökországvab

Kurd nyelvű csatornát indít 2009 újév napján a török közszolgálati televízió.

A “hatodik” csatorna csütörtök este kezdi meg működését, és a nap 24 órájában sugároz a Törökországban éveken át betiltott kisebbségi nyelven, teljesítve ezzel az Európai Unió (EU) egyik régi követelését.

Az új adó programjának gerincét hírműsorok alkotják, de játékfilmek, sorozatok, dokumentumfilmek és zenei adások is szerepelnek kínálatában. A csatorna a törökországi kurdok többsége által beszélt kurmandzsi nyelvjárásban kezdi meg adását – közölte a török állami rádió és televízió (TRT).

Kurd politikai körökben fenntartásokkal fogadták az új közszolgálati tv-adó beindítását, és olyan vélemények hangzottak el, hogy a kormány legújabb manőverével a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) győzelmi esélyeit akarja növelni három hónappal az önkormányzati választások előtt.

Az EU-tagságra törekvő Törökországban Brüsszel nyomására először 2004-ben sugároztak kurd adásokat, de ezek időtartalmát heti 30 percre korlátozták.

Az ankarai hatóságok abban reménykednek, hogy a teljes egészében kurd nyelven sugárzó tv-csatorna gyengíteni fogja a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) rokonszenvező Roj-TV befolyását Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta részén. A műholdas Roj-TV Dániából sugároz, működése ellen Ankara többször is tiltakozott.

A 71 milliós Törökországban mintegy 12 millió kurd él. A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot Törökország délkeleti részének elszakadásáért, egy önálló kurd állam létrehozásáért. A szakadár gerillák és a török biztonsági erők összecsapásaiban azóta 44 ezren vesztették életüket. Törökországon kívül az EU és az Egyesült Államok is a terrorszervezetek között tartja nyilván a PKK-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik