Nagyvilág

Izrael csökkentette a légitámadások intenzitását

Két hajnali - Gázai övezet ellen irányuló - légicsapásról érkezett jelentés. Az előző négy nap heves támadásaiban több mint 370 ember halt meg, és további mintegy 1700 megsebesült.

A nemzetközi közösség egyre nagyobb nyomást gyakorol mind Izraelre, mind a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezetre annak érdekében, hogy kössön tűzszünetet. Elképzelhető, hogy a légitámadások alábbhagyása annak jele: Izrael hajlik az ostrom enyhítésére, de egyelőre egyik fél sem akar fegyvernyugvást.

Az izraeli kormány szerdán megvitatja Franciaországnak azt a javaslatát, hogy a felek azonnal kössenek 48 órás tűzszünetet, amely alatt a sebesülteket el lehetne szállítani a Gázai övezetből, és élelmet, egészségügyi felszerelést lehetne oda bevinni.

Szárazföldön jön a támadás?

Az izraeli média szerint a miniszterek megosztottak a kérdésben. A Háárec című napilap jelentette, hogy Ehud Olmert miniszterelnök szárazföldi hadművelet indítását szeretné, Ehud Barak védelmi miniszter viszont 48 órás tűzszünetet akar annak kipuhatolására, hogy a Hamász hajlandó-e a tartós tűzszünetre.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a légierő szerda hajnalban két csapást mért a Gázai övezetre, az egyiket egy csempészalagútra az Egyiptommal közös határon, a másikat pedig egy gázai kormányzati épületre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Már 350 halott

A korábbiakhoz képest messzebb zuhant le, a Gázai övezet határától mintegy negyven kilométerre csapódott be szerdán a Hamasz két, az övezetből kilőtt rakétája – közölte az izraeli hadsereg. Mindkét Grad típusú rakéta a dél-izraeli Negev-sivatagban, Beér-Seva mellett ért földet. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett. A rakétatámadásokat a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vállalta magára.

Szintén rakétatalálat érte szerdán a Gázai övezettől 10-15 kilométerre található Nétivotot, három másik pedig Ofakímot. Áldozatok itt sem voltak.

Három civil és egy katona halt meg palesztin rakétatámadásokban azóta, hogy a zsidó állam szombaton átfogó légitámadást indított a Hamász gázai övezeti állásai ellen. A légicsapás-sorozat eddig több mint 350 palesztin halálos áldozatot követelt. A palesztinok mintegy 200 rakétát lőttek ki Izraelre a légitámadás kezdete óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik