Nagyvilág

A gázai offenzíva még csak a kezdet

Még csak az első szakaszában tart a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva - mondta kedden az izraeli miniszterelnök.

A szombat óta tartó légi és tengeri műveletek “az első szakaszt jelentik több másik mellett, amelyeket már szintén jóváhagyott a biztonsági kabinet” – fogalmazott Ehud Olmert az izraeli államfővel, Simon Peresszel tartott találkozója alkalmával. Kedden három újabb palesztin rakéta robbant Izrael déli részén, áldozatokat egyik sem követelt. Az egyik egy üresen álló házba, a másik járdába, a harmadik egy temetőbe csapódott be.

A hírügynökségek 350-370 halálos áldozatról számolnak be a palesztin oldalon, a sebesültek száma megközelíti a kétezret. Izraelben négyen haltak meg palesztin rakétatámadásban szombat óta.

Egyiptom csak akkor nyitja meg teljesen a Gázai övezetbe vezető határátkelőt, ha a palesztin oldalon a Palesztin Hatóság ellenőrzi azt – jelentette ki az észak-afrikai ország elnöke, Hoszni Mubarak egy televíziós beszédében.

Átmenetileg tüntetők foglalták el Egyiptom konzulátusát a jemeni Ádenben, megrongálták az épület berendezését és felgyújtották a homlokzatra kitűzött egyiptomi zászlót. A tiltakozók Kairó politikájával kapcsolatos nemtetszésüknek akartak hangot adni. Az arab világban sokan azzal vádolják Mubarak kormányát, hogy szabad utat adott az izraeli offenzívának, és elítélik azért, mert nem nyitotta meg a rafahi átkelőt, s ezzel hozzájárult az izraeli blokádhoz.

Az 57 országot tagjai között tudó Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) rendkívüli ülést hívott össze szombatra a szaúd-arábiai Dzsiddába a gázai helyzet megvitatására.
Benjamin Netanjahu, a miniszterelnöki posztra is esélyesnek tartott izraeli politikus támogatásáról biztosította az izraeli katonai műveleteket. Egy interjúban kijelentette: ha pártja, a jobboldali Likud kerül kormányra a február 10-i választásokon, az új vezetés igyekszik majd “minden eszközzel” véget vetni a Hamasz gázai övezeti uralmának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik