Nagyvilág

Az iszlám országokban Izrael ellen tüntetnek

Sok ezren tüntettek vasárnap szerte a Közel-Keleten, hogy hangot adjanak haragjuknak és tiltakozásuknak a gázai övezetbeli palesztin célpontok elleni izraeli légi csapások miatt.

Sok ezren tüntettek vasárnap szerte a Közel-Keleten, hogy hangot adjanak haragjuknak és tiltakozásuknak a gázai övezetbeli palesztin célpontok elleni izraeli légi csapások miatt.

Libanontól Iránig Izrael ellenségei arra használták a Hamasz palesztin iszlamista mozgalom infrastruktúráját célzó izraeli támadásokat, hogy lármás tüntetésekre tömegeket csődítsenek az utcákra. Izrael térségbeli szövetségesei is rosszallóan reagáltak: Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az emberiség elleni bűnnek nevezte a légi csapásokat, és követelte leállításukat. Ankarában az izraeli nagykövetség előtt Dávid-csillagokat égettek a tüntetők, akik a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték.

Az iraki Moszult leszámítva mindenhol békések voltak az Izrael-ellenes demonstrációk. Irakban izraeli zászlókat égettek és kalasnyikovokkal a levegőbe lövöldöztek, így követelve erőteljesebb arab fellépést az izraeli támadással szemben. Moszulban egy fiatal fiú életét vesztette, 17 ember pedig megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát – nem tudni miért éppen – az Izrael-ellenes tüntetés részvevői között.

Iraki tüntetők izraeli zászlót égetnek el Moszulban (MTI)

Iraki tüntetők izraeli zászlót égetnek el Moszulban (MTI)

Egyiptomban összesen mintegy ötvenezren tüntettek, többségükben a legnagyobb ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség felhívására. Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban több száz palesztin vonult a palesztin képviselet elé, közülük többen arra kérték Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy nyissa meg a Gázai övezet és az Egyiptom közötti határátkelőket.

Libanon fővárosában, Bejrútban mintegy ezer ember gyűlt össze az ENSZ képviselete előtt. Oszama Hamdán, a Hamász képviselője a palesztin és libanoni zászlókat lengető tömeg előtt kijelentette, hogy nincs más választásuk, mint harcolni. A radikális síita Hezbollah mozgalom, amely 2006 nyarán több mint egyhónapos háborút vívott Izraellel, népirtásnak és háborús bűnnek nevezte a gázai célpontok elleni izraeli légi támadásokat.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, aki korábban nyíltan követelte Izrael állam eltörlését, bűnösnek nevezte az izraeli légi csapásokat, és “a cionista rezsim” közelgő “összeomlását” jövendölte a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetésben. Az iráni parlament vasárnapi ülésén a képviselők perceken keresztül azt kiáltozták, hogy “Halál Izraelre!”.

Jordániában, ahol 30 parlamenti képviselő az izraeli nagykövet kiutasítására, illetve Jordánia izraeli nagykövetének visszarendelésére kérte a kormányt, mintegy ötezer jogász vonult a parlament elé az izraeli nagykövet kiutasításának és a nagykövetség bezárásának követelésével.

Szíria fővárosában több mint ötezren vonultak fel, hogy tiltakozzanak az “izraeli agresszió” és az arab országok “néma csendje” ellen. Az amerikai és izraeli zászlókat égető tömegben olyan transzparenseket emeltek magasba, amelyeken “Le Amerikával, a terrorizmus szülőanyjával!” vagy éppen “A Gáza elleni erőszak az egész arab nemzet elleni támadás” feliratok voltak olvashatóak.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető vasárnap azzal vádolta az arab vezetőket, hogy “gyáván” válaszoltak az izraeli katonai műveletekre, kudarcot vallottak a palesztinok támogatásában. Szerinte szégyellniük kell magukat, a palesztin ügy nevében “gyáva, gyenge és defetista állásfoglalásokkal” kereskednek. “Az egyik (béke) kezdeményezéssel áll elő. Egy másik semmitmondó humanitárius segélyt ajánl fel. A következő beszédet mond, egy másik meg rendkívüli arab csúcstalálkozó összehívását kezdeményezi” – gúnyolódott Kadhafi. A líbiai vezető szerinte az arab országoknak közös intézkedésekkel kellene elrettenteni Izraelt a palesztinok elleni támadásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik