Nagyvilág

Fico elégedett saját munkájával

Robert Fico szlovák miniszterelnök elégedett azzal, hogy kormánya már 2006 óta olyan politikát folytat, amilyet ma mindenki a válság megoldására ajánl.

“Tehát: az állam aktív szerepe, piaci beavatkozások, ellenőrző-felügyelő szerep. Mindezt a konjunktúra idején tettük, tehát olyan időszakban, amikor azt mindenki rossz politikának minősítette” – nyilatkozta Fico abban az interjúban, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség.
Szerinte ma a legliberálisabb és a legjobboldalibb közgazdászok is azt mondják, hogy ez a legjobb recept.

Meggyőződésem, 2008-ban mindent megtettünk annak érdekében, hogy a válságot, amely 2009-ben éri el csúcsát, kisebb karcolásokkal megússzuk. Olyan karcolásokkal, amelyeket könnyen meggyógyíthatunk – szögezte le elégedetten a kormányfő.

A válság ma egész Európát érinti, jegyezte meg Fico, aki az Európai Tanács legutóbbi ülésén “hihetetlen pesszimizmust” látott a kormányfők szemében.

Hasonlóan nagyon pozitívan értékelte a 2008-as évet Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök. Szerinte Szlovákia ma valóban a térség egyik legstabilabb országa. Gasparovic a SITA hírügynökségnek adott interjújában meggyőződését fejezte ki, hogy a Robert Fico vezette kormány politikája jelentősen hozzájárult a lakosság helyzetének javulásához.

Gasparovic elégedetten nyugtázta azt is, hogy az ország számára fontos kérdésekben, például a schengeni térséghez való csatlakozásnak vagy az euró bevezetésének a kérdésében a jelenlegi kabinet folytatta a Mikulás Dzurinda vezette kormány által megkezdett politikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik