Nagyvilág

Száz rakétát lőttek ki Izraelre

Palesztin fegyveresek mintegy száz rakétát és aknagránátot lőttek ki dél-izraeli területekre az elmúlt 24 óra alatt - közölte szerda délután az izraeli kormány, amely ötórás rendkívüli kabinetülést tartott a helyzet megvitatására.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin mozgalom leszögezte, hogy a támadásokkal három tagjuk halálát akarják megtorolni, elismerve ezzel, hogy a kedd este lelőtt három palesztin fegyveres a Hamász embere volt.

A dél-izraeli Netivót településen két ember sebesült meg, amikor a Gázai övezetből kilőtt, Grad tipusú rakéták csapódtak a körzetben lévő ipartelepre. A szervezet a támadás területi kiterjesztésével fenyegetőzött, azzal, hogy “újabb cionista ezreket” vesz célpontba Izraelben.

A keddi volt a legsúlyosabb incidens a térségben a tűzszünet pénteki lejárta óta. A Hamász közlése szerint hajnalban a mozgalom újabb két tagja veszítette életét “szent küldetése” teljesítése közben. Ezt a megfogalmazást a mozgalom általában akkor használja, ha robbanószerek véletlenszerűen felrobbannak, halált okozva.

Az ellenségeskedés kiújulása miatt az izraeli hadsereg úgy döntött, hogy – korábbi szándékát megmásítva – szerdán továbbra is zárva tartja a Gázai övezet és Egyiptom közötti, áruszállításra szolgáló határátkelőket, megakadályozva ezzel a korlátozott mennyiségű élelmiszer, gyógyszer és üzemanyag bejuttatását a nélkülöző palesztin területre.

Kedden, amikor a palesztin támadások hevessége még nem érte el a tűzszünet előtti szintet, még volt remény arra, hogy a tűzszünet felújítható, de ez egyre kevésbé valószínű.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a biztonsági kabinet ülése után kijelentette, hogy minden felelősség a Hamászra hárul a helyzet romlásáért, azért, mert szerinte a szervezet meg akarja hiúsítani a tűzszüneti erőfeszítéseket. Leszögezte, hogy Izrael “a nyugalomra nyugalommal válaszol, de a terrorista támadásokért visszavágnak, és megvédik a lakosságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik