Nagyvilág

Medvegyev fenyegeti, a Gazprom nyugtatja Ukrajnát

Az orosz Gazprom gázipari vállalat szerdán értésre adta, hogy esetleg akkor sem szünteti be a gázszállítást Ukrajnának január elsején, ha Ukrajna addig nem fizeti ki minden tartozását, az ukrán államfő pedig ismét fogadkozott, hogy az európai gázszállítást semmiképpen sem éri kár.

Az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev ugyanakkor megemelte a tétet: egy szerdai tévényilatkozatában közelebbről nem részletezett gazdasági szankciókkal fenyegette meg Ukrajnát, ha nem törleszti gázártartozását “az utolsó rubelig”. Hozzátette: az orosz-ukrán kapcsolatok mélyponton vannak.

A Gazprom fenntartja, hogy elkötelezte magát az ukrán gázexport beszüntetése mellett, ha Ukrajna nem rendezi az évből még hátra lévő napokban teljes tartozását a korábbi szállításokért, mondta a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov szerdai sajtótájékoztatóján Moszkvában. A tartozást a Gazprom 2,12 milliárd dollárra tartja, ebből szerinte 1,67 milliárd dollár a ki nem fizetett ár, a többi késedelmi kamat.

Fizetnie kell

Ha Ukrajna fizet, semmi akadálya megkötni a jövő évi ármegállapodást Ukrajnával, “elfogadható feltételekkel”, mondta a szóvivő. Most viszont a helyzet “nehéz, sőt, kritikus”, mondta. Új szerződés nélkül nem lehet folytatni az exportot Ukrajna számára, tette hozzá.

Elég világosan megmondták, hogy nem fizetnek nekünk – mondta a szóvivő, és hozzátette: az eddigi ukrán kiútkeresések “nem elfogadhatók”. Ukrajna például felajánlotta, hogy a nyári fölöslegből maradt földgáztartalékból visszaadna a Gazpromnak. – A visszaadást a szerződés nem teszi lehetővé. Még az Ikeába is csak egy hónapig lehet visszavinni az árut – mondta Kuprijanov.

Ám Ukrajna talán mégis elkerülheti az exportstopot akkor is, ha január elsejéig nem rendezi teljesen az adósságát. Egy újságírói kérdésre – hogyan kerülhető el az export leállítása, ha Ukrajna nem fizet ki mindent határidőre – Kuprijanov azt felelte: “Világosan kell látnunk, hogyan kaphatjuk meg a pénzünket.”

Ebből a a Reuters hírügynökség arra következtetett, hogy a Gazprom rövid távon valamennyi pénz mellé esetleg “világos magyarázatot” is elfogadna, hogyan fogja Ukrajna teljesen törleszteni a tartozását.

Vannak tartalékai

Egyebekben a szóvivő úgy vélte, hogy Ukrajna “nagyon jól felkészült a télre”, nagy a földgáztartaléka, ezért megvan a “technikai kapacitás” Oroszország európai gázexportjának biztosítására. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnát az EU-val kötött megállapodása is kötelezi az orosz földgáz átengedésére, mégpedig feltétel nélkül. Úgy vélte, “európai partnereink elismerik, hogy a helyzet világos: a tartozást meg kell adni”.

Ezért – tette hozzá – Ukrajna most nem számíthat Európa rokonszenvére, mint 2006 elején, amikor hasonló vita miatt a Gazprom több napra leállította szállítását Ukrajnának, és Ukrajna ezt az Európába tartó orosz gáztranzit megcsapolásával pótolta.

Az ukrán államfő, Viktor Juscsenko szerdán ismét megígérte, hogy történjék bármi, Ukrajna szavatolja a zavartalan orosz gázexportot Európa felé. A Hetek (G7) nagyköveteit és az Európai Bizottság képviselőjét fogadta Kijevben, és azt is elmondta nekik, hogy “az orosz féllel közösen mechanizmust alkarunk kidolgozni a piaci elvekre való áttérésre, nem csak a földgáz árát, hanem a tranzitot illetően is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik