Nagyvilág

Feszültség jön Oroszországban

Oroszország költségvetése jövőre hiányos lesz, először az 1998-as fizetési válság óta, idézte szerdán az államfő gazdasági tanácsadóját, Arkagyij Dvorkovicsot a RIA Novosti hírügynökség.

Igen, kétségtelenül lesz – mondta Dvorokovics arra a kérdésre felelve, hogy lesz-e költségvetési hiány jövőre.

Azt mondta, a kormány a hiányt az olajexport-bevételekből képzett tartalékalapból fogja fedezni. Az alapban november végén 3,661 billió rubel (132,63 milliárd dollár) volt. Közben az Itar-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta Dvorkovics, hogy jövőre külföldi kölcsönfelvétel is lehetséges.

A jelenlegi helyzet súlyosbíthatja a tiltakozó hangulatot, ezt táplálja az elégedetlenség, amelyet a kifizetetlen bérek, a munkahelyek elvesztésének veszélye és a válságellenes program népszerűtlen intézkedései okoznak az ország dolgozó lakossága körében – idézte egyidejűleg a RIA Novosti az orosz belügyminiszter-helyettest, Mihail Szuhodolszkijt.

A költségvetés még akkor is több billió rubeles hiányban lesz, ha a kőolaj szabadpiaci ára jövőre eléri az 50 dolláros átlagárat hordónként, írta szerdán a Vedomosztyi című orosz lap. Legutóbb, éppen szerdán a japán Energiagazdasági Intézet jósolt 45-50 dolláros átlagárat a jövő évre az amerikai West Texas Intermediate könnyűolaj referenciafajtának az idei, körülbelül 100 dolláros átlag helyett, illetve 35-40 dolláros átlagot akkor, ha a világgazdasági recesszió komolyabbra fordul.
Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium egy meg nem nevezett illetékese azt mondta Vedomosztyinak, hogy a hiány a GDP 3-6 százalékát érheti el jövőre.

A legújabb makrogazdasági előrejelzésekből arra lehet következtetni, hogy a korábban várt költségvetési bevétel 32 százaléka, azaz körülbelül 3,5 billió rubel, nem fog beérkezni. Független orosz elemzők szerint jövőre a költségvetés olajból és földgázból származó bevétele a fele lehet annak, mint amit a költségvetési terv számításba vett.

A gazdaságfejlesztési minisztérium illetékese szerint 8 százalékos kiadáscsökkentésre van lehetőség az eredeti tervhez képest egyes tételekben, más oldalról viszont a kormány által már elfogadott gazdaságösztönző intézkedések növelni fogják a deficitet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik