Nagyvilág

Kártérítést követel a terroristának nézett orvos

Az ausztrál kormány elismerte, hogy a legmagasabb szinten követtek el hibákat, amikor ártatlanul vádoltak meg egy indiai orvost a tavaly Nagy-Britanniában meghiúsított terrorakciók ügyében.

Robert McClelland ausztrál igazságügy-miniszter keddi, Sydneyben tartott sajtókonferenciáján az ügy kapcsán bejelentette: módosítani szándékoznak az ország terrorizmusellenes törvényeit olyan értelemben, hogy azok “megvédjék az ausztrál polgárok biztonságát, ugyanakkor viszont ne sértsék szabadságjogaikat” – írja az MTI.

Azt tervezik, hogy szigorúbb parlamenti ellenőrzés alá vonják a szövetségi rendőrséget, és felülvizsgálják a rendőrségnek az őrizetbe vettek fogva tartásával kapcsolatos hatáskörét.

Bocsánatkérést követel

Augusztus végén az ausztrál igazságszolgáltatás bizonyítékok hiányában végleg lezárta Mohamed Hanif ügyét. A 28 éves indiai orvost 2007. július 2-án tartóztatták le brit titkosszolgálati jelentések alapján, majd 12 nap múlva vádat emeltek ellene arra hivatkozva, hogy mobiltelefonjának SIM-kártyáját megtalálták a 2007 júniusában tervezett londoni és glasgow-i merényletek egyik gyanúsítottjánál. Három héttel később azonban az ausztrál hatóságok megszüntették ellene az eljárást, és Hanif 2007. július 30-án hazatérhetett. A jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben élő orvos ügyvédei kártérítést, valamint bocsánatkérést követelnek a canberrai kormánytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik