Nagyvilág

Amerikai rakéta ölt Pakisztánban

Legkevesebb hét ember életét vesztette hétfőn Pakisztánban, miután feltehetően amerikai, pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéták csapódtak be két helyszínen az ország északnyugati, Afganisztánnal határos törzsi vidékén.

Az egyik rakéta egy autót talált el az al-Kaida terroristahálózat és a vallási fanatikus tálib mozgalom fellegváraként számon tartott vidék egyik nagyobb városa, Vana közelében, itt négyen vesztették életüket. Nem messze innen egy faluban három ember életét oltotta ki egy másik rakéta becsapódása – írja az MTI.

Az amerikai haderő több mint kéttucatnyi légicsapást hajtott végre idén Pakisztánban a Reuters hírügynökség számítása szerint, ezek több mint felét az elmúlt három hónapban. Összesen több mint 200 ember vesztette életét ezekben a támadásokban a pakisztáni hírszerzés illetékesei, regionális kormányzati tisztségviselők és helyi lakosok beszámolói szerint.

Az Egyesült Államok és Afganisztán régóta sürgeti Pakisztánt, hogy lépjen föl határozottabban a pastu törzsi vidékeken megbújó iszlamisták ellen. A dél-ázsiai ország hivatalosan elítéli a területén végrehajtott amerikai légicsapásokat; azt mondja, ezek sértik a szuverenitását, egyszersmind hátráltatják a szélsőségesek elleni fellépést, mert közfelháborodást váltanak ki Pakisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik