Nagyvilág

Reményekkel távozik az amerikai nagykövet

Számítani kell rá, hogy a gazdasági válság folyományaként néhány amerikai nagyvállalat elhagyja az országot. A befektetőket a szerkezeti reformok bevezetésével lehetne idecsábítani – nyilatkozta lapunknak a távozó amerikai nagykövet. April Foley szerint a magyar emberek szeretik az Egyesült Államokat, és bár hazánkban a társadalmi feszültség egyre nő, budapesti nagykövetnek lenni nagyszerű tapasztalat volt.

Nagyköveti tevékenységének egyik legnagyobb eredménye a vízummentesség elérése volt. Mi lehet a következő kihívás az utódja számára?

A következő nagykövetnek talán ismét nagyszerű lehetősége lesz a kereskedelmi kapcsolatok erősítésére, remélhetőleg addigra a magyar gazdasági környezet javulni fog, és még nagyobb lehetőségek kínálkoznak az üzleti együttműködésre. Ezenkívül a transzatlanti kapcsolatok, a NATO-kapcsolatok erősödésére, és szoros katonai együttműködésre számítok.

Melyek azok a beruházások, amelyek megvalósulására a legbüszkébb?

Számos vállalat volt, amely nagyköveti tevékenységem alatt először fektetett be itt Magyarországon, például a Morgan Stanley vagy a Packard. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült idevonzanunk ezeket a nagyvállalatokat. Sikerként könyvelem el azt is, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamarával, illetve a miniszterek aktív együttműködésével megtettük azokat a lépéseket, amelyek szükségesek voltak a kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséhez. Örülök, hogy a kormány aktívan részt vett a pozitív üzleti környezet kialakításában és a bürokrácia csökkentésében.

(fotó: Gáti András)

(fotó: Gáti András)

Hogyan látja az amerikai beruházások helyzetét a gazdasági válság idején?

Rengeteg olyan amerikai vállalatot láthatunk, amelyek évek óta jelen vannak Magyarországon, és továbbra is bővítést terveznek. Ilyen például a Mc’Donalds, amely az idén ünnepelte húszéves magyarországi tevékenységét. Mindez azt mutatja, hogy az országra továbbra is izgalmas befektetési lehetőségként tekintenek.

Számít arra, hogy egyes befektetők esetleg visszavonulnak, illetve beruházási projektek hiúsulnak meg a pénzügyi válság következtében?

Kétféle befektetési típusról beszélhetünk. A fizikai beruházások, a gyárak, üzemek építése gazdasági recesszió esetén mindig csökkenő tendenciát mutat. Mivel ez egy globális válság, számítani kell arra, hogy lesznek vállalatok, amelyek a gazdasági lassulás következtében egységesítik tevékenységüket és elhagyják Magyarországot. Ami az ország számára kulcsfontosságú, az a szerkezeti reformok mielőbbi bevezetése, mert ezek az intézkedések az adókedvezményekkel vonzóbbá tehetik az országot a befektetők számára, és végeredményben nagyobb versenyképességhez vezethetnek. A pénzügyi befektetőkre szintén ösztönzőleg hatnak majd a strukturális reformok, ez lenne jelenleg a legfontosabb gazdaságélénkítő lépés.

Barack Obama egyik nem titkolt célja, hogy javuljon az Egyesült Államokról kialakult kép a világban. Önnek milyen tapasztalatai voltak, hogyan viszonyul a magyar társadalom Amerikához?

A magyarok szeretik az Egyesült Államokat, szeretik a rock and roll zenét, a szabad társadalmat, a demokráciát és az üzleti élet szabadságát. Voltak azért konfliktusos témák az Egyesült Államok és néhány európai ország között, de ezek a következő amerikai elnök alatt remélhetőleg elsimulnak.

Mennyire sikerült együttműködni a magyar politikai pártokkal?

Magyarországra jövetelemkor célul tűztem ki, hogy kiegyensúlyozott viszonyt folytatok a magyar politikai pártokkal. Ezt úgy tűnik, hogy a parlament minden szereplőjével sikerült megvalósítani. Továbbra is hiszek a demokráciában, amihez hozzátartozik, hogy különböző pártok más-más megoldást kínálnak a problémákra. Tudomásul kell venni, hogy erős társadalmi vita folyik arról, hogy mi a jó az ország számára, de végső soron ez a demokrácia lényege.

(fotó: Gáti András)

(fotó: Gáti András)

Az utóbbi időben egyre nagyobb feszültség tapasztalható a magyar társadalomban. Ön szerint ez minek köszönhető?

A magyar társadalomban valóban észrevehető egyfajta növekvő feszültség, de annak nagyon örülök, hogy a parlamentben ötpárti egyetértés van arról, hogy a tolerancia mellett ki kell állni és az erőszak minden formáját el kell utasítani. Úgy gondolom, hogy Magyarországon a különböző társadalmi csoportok, például a romák nagyon aktívak és annak érdekében demonstrálnak, hogy meghallják a hangjukat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar vezetők tudatában vannak a fokozódó indulatoknak, és arra törekszenek, hogy állampolgáraik alapvető emberi jogai ne szenvedjenek csorbát.

Voltak negatív élményei Magyarországgal kapcsolatban?

Nem szeretem a szélsőségeket, fogalmazzunk így.

Itteni tartózkodása alatt voltak olyan dolgok, amelyek esetleg váratlanul érték?

Nem számítottam arra, hogy milyen finomak az ételek, a magyar borok, milyen kedvesek, vendégszeretők, intelligensek és szórakoztatóak a magyar emberek. Ezek mind-mind nagyon kellemes csalódások voltak, hálával és nagyon jó érzésekkel emlékszem vissza az itt töltött időre. Nem kívánhattam volna jobb országot nagykövetként.

Egyre több a találgatás arról, ki lesz az utódja. Legutóbb éppen Whoopie Goldberg színésznő beszélt arról, hogy szívesen vállalná az Egyesült Államok budapesti nagyköveti posztját. Mennyire vehetjük komolyan ezeket a híreket?

Szerintem ezek csak ábrándok, mindenesetre Whoopie-nak annyit elárulhatok: ez egy nagyszerű állás!

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Konkrét terveim egyelőre még nincsenek, hamarosan visszatérek New York államba, ahol először is pihenéssel, kikapcsolódással fogom tölteni az időm. Egyelőre még nem döntöttem el, hogy szakmai szempontból milyen irányba induljak, van már tapasztalatom az üzleti életben csakúgy, mint a nonprofit szervezeteknél, nagykövetként pedig a kormányzati szférában is jártasságot szereztem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik