Nagyvilág

Ideiglenes kormány lehet Belgiumban

II. Albert belga király szombaton folytatta a már péntek este megkezdett konzultációkat a kormányválság megoldásáról, s ebből az derült ki, hogy a koalíciós erők nem akarják a választások előrehozatalát.

Az ötpárti koalíció szerint jelen helyzetben stabilitásra van szükség, hogy reagálni lehessen a globális pénzügyi válságra. Az ellenzék viszont ragaszkodik ahhoz, hogy Yves Leterme miniszterelnök távozzék a hivatalából, mert felelnie kell azért a súlyos, a parlamenti demokrácia alapjait érintő hibáért, hogy kormányzati részről befolyásolni igyekeztek egy bírósági döntést – írja az MTI.

A végső szót a király mondja ki. II. Albert visszautasíthatja Leterme lemondását, dönthet a választások előrehozatala mellett, vagy új kormány megalakítását javasolhatja a jelenlegi parlament erőiből. Elemzők szerint annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy ideiglenes kormány alakuljon jövő júniusig. A vezető politikai körök minden esetre gyors döntést várnak, hogy elkerülhető legyen a politikai vákuum a gazdasági válság közepette.

A pénzügyi krízis vezetett a kormányválsághoz

A kormány lemondásának előzménye, hogy a legfelsőbb bíróság megállapította: vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy kormányzati részről befolyásolni igyekeztek egy fellebbviteli bírósági döntést, a pénzügyi válságba került Fortis bankkal kapcsolatban.

A Fortis bank- és biztosítási konszernt ősszel a világméretű pénzpiaci válság nyomán a holland, a belga és a luxembourgi kormányzat feldarabolta, és a belgiumi részt részben államosították. Ezután a kormány közölte, hogy a banki tevékenységének 75 százalékát, valamint teljes biztosítási tevékenységét el kívánja adni a francia BNP Paribas nagybanknak.

A bank kisrészvényesei azonban – akikkel minderről nem konzultált senki – feldühödtek, és pert indítottak, amleyet másodfokon, december 12-ikén meg is nyerték. Az elmúlt napokban a média már megszellőztetett olyan híreszteléseket, miszerint kormányzati részről igyekeztek befolyásolni a másodfokú ítéletet, megpróbálták elkerülni a Fortis-ügyletet befagyasztó döntést. Állítólag közvetítő személyeken keresztül “megkeresték” a szóban forgó bírói tanács tagjait, illetve szerették volna elérni, ha más összetételű bírói tanács bírálja el az ügyet másodfokon.

Miután a legfelsőbb bíróság is megerősítette a befolyásolási törekvésre utaló, konkrétan nem részletezett “jelek” meglétét, pénteken előbb Jo Vandeurzen igazságügyi miniszter vette a kalapját, majd nem sokkal ezután az egész kormány testületileg felajánlotta lemondását II. Albert királynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik