Nagyvilág

Szlovénia magára maradt az EU-ban

Szlovénia teljesen magára maradt az Európai Unión belül egy horvát újság írása szerint azzal, hogy bejelentette, megvétózza Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásainak folytatását.

Az EU-tagállamok nagyköveteinek csütörtöki brüsszeli ülésén egyetlen résztvevő sem mutatta “még a legcsekélyebb megértést sem” a szlovén állásponttal kapcsolatban – írta a Jutarnji list internetes kiadásában.

Szlovénia hivatalosan csütörtökön jelentette be, hogy megvétózza a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatását a szomszédjával fennálló határvitája miatt.

Az Európai Bizottság helytelenítette a szlovén bejelentést, mondván, az államhatár meghúzása kétoldalú kérdés, ilyen értelemben független a huszonhetek és Zágráb között folyó csatlakozási tárgyalásoktól.

A Jutarnji list azt írta, a magyar, a portugál, a finn, az ír, a lengyel, az osztrák, a német, a spanyol, az olasz, a brit és a szlovák EU-nagykövet, valamint a januártól az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország képviselője “kereken elhatárolódott” a szlovén állásponttól.

A horvát lap szerint a szlovén EU-nagykövet megpróbálta Horvátországra hárítani a felelősséget azért, hogy heteken át tartó egyeztetések árán sem sikerült megoldani a határvitát, de a soros EU-elnök Franciaország képviselője elutasította ezt a megközelítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik