Nagyvilág

Összeállt Obama kormánya

Egy hónappal hivatalba lépése előtt, közlekedési és munkaügyi minisztere, valamint kereskedelmi képviselője megnevezésével Barack Obama megválasztott amerikai elnök befejezte kormánya összeállítását.

A leendő elnök kormányának Robert Gates védelmi miniszter mellett a pénteken bejelentett Ray LaHood, illinois-i képviselő lesz a második republikánus párti tagja, aki a közlekedési tárcát fogja irányítani.

LaHood 14 éve tagja a képviselőháznak. A munkaügyi miniszter a mexikói és nicaraguai bevándorlók gyerekeként született Hilda Solis kaliforniai képviselő lesz. Ron Kirk volt dallasi polgármester, aki az első afro-amerikaiként töltötte be ezt a posztot, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője lesz és Karen Mills üzletember fogja irányítani az új kormány kisvállalkozásokkal kapcsolatos politikáját.

Obama hangsúlyozta, az országot érő kihívások súlyossága miatt állította össze ilyen gyorsan, elődeinél korábban gazdasági csapatát. A majdani elnök, aki január 20-án foglalja el hivatalát, még nem mondott konkrét összeget arra vonatkozóan, hogy mekkora méretű lesz az általa tervezett új gazdasági élénkítő csomag, de megfigyelők szerint 850 milliárd dolláros, két évre szóló program szerepelhet a tervekben.

Barack Obama még nem nevezte meg jelöltjeit a főbb hírszerzési posztokra – hogy ki lesz többek között a nemzeti hírszerzési igazgató, illetve a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója -, ez már csak az ünnepek után várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik