Nagyvilág

Az izraeli jobboldalnak nem tetszik a békülés Szíriával

Az izraeli jobboldali ellenzéki párt vezetője szerint Ehud Olmert kormányfőnek nincs meghatalmazása arra, hogy békét kössön Szíriával.

“Azok az engedmények, amelyeket az Olmert-kormány nyújtana Szíriának, engem (kormányfőként) nem köteleznének semmire, mert én úgy gondolom, hogy Izraelnek meg kell tartania a Golán-fennsíkot” – mondta Benjámin Netanjahu, a Likud elnöke pénteken az izraeli közrádiónak.

A korrupciós botrányok miatt hivatalából hamarosan távozó Olmert lehetségesnek tartotta a tel-avivi egyetemen csütörtökön mondott beszédében, hogy közvetlenné váljanak a jelenleg török közvetítéssel folyó tárgyalások Szíriával, s ezt követően akár a békekötés is létrejöjjön. Olmert közölte, hogy a héten Törökországba utazik, és megbeszélésein valószínűleg szóba kerül majd a Szíriával való közvetlen kapcsolatfelvétel lehetősége is.

Izraelben februárban tartanak előre hozott parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a jobboldali Likud jelenleg jóval népszerűbb a kormánypártnál az izraeli választók körében.

Izrael és Szíria május óta négy tárgyalási fordulót tartott török közvetítéssel. A párbeszéd azonban szeptemberben félbeszakadt, miután Olmert korrupciós ügyei miatt lemondásra kényszerült.

A két ország közötti békekötés legnagyobb akadálya a Golán-fennsík sorsának kérdése. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg, majd 1981-ben annektálta a területet. Damaszkusz az egész Golán-fennsíkot visszaköveteli, míg Izrael azt akarja, hogy Szíria lazítsa kapcsolatait a zsidó állam fő ellenségeivel: Iránnal, a libanoni síita Hezbollahhal és a palesztin Hamásszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik