Nagyvilág

Harci helikopterekkel erősít az USA Afganisztánban

Az Egyesült Államok 2009 elején harci helikopteres erősítést küld Afganisztánba, Robert Gates védelmi miniszter már aláírta erről a parancsot.

A kiszivárgott információk szerint a Pentagon egy 3000 fős, harci és szállító helikopterekből álló dandárt irányít a közép-ázsiai országba egy jelentős csapaterősítési program részeként.

Gates csütörtökön írta alá az egyelőre hivatalosan még nem bejelentett csapatküldési parancsot, néhány nappal azután, hogy látogatást tett Afganisztánban és Irakban, ahol találkozott helyi parancsnokokkal. A miniszter megerősítette azt a szándékát, hogy teljesíti David McKiernan tábornoknak, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők parancsnokának csapaterősítési kérelmét. McKiernan további legalább 20 ezer katonát kért a fokozódó erőszak megfékezésére, különösen az ország keleti és déli területeire.

Katonai elemzők szerint hosszabb időre lesz szükség arra, hogy a McKiernan által kért négy harcoló dandárt a több ezres kisegítő alakulatokkal Afganisztánba telepítsék. A harci helikopterek már kora tavasszal megérkezhetnek az országba, és Gates korábban úgy nyilatkozott, három harcoló brigádot már késő tavasszal vagy nyár elején a térségbe akarnak irányítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik