Nagyvilág

Korrupcióval vádolják a Nobel-bizottságok egyes tagjait

Korrupció gyanújával előzetes vizsgálatot indított a svéd igazságszolgáltatás a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok több tagja ellen, akik a kínai kormány költségén jártak a kelet-ázsiai országban.

A svéd rádió szerint három Nobel-bizottság – az orvosi, a fizikai és a kémiai – egyes tagjai Kínában jártak a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mire van szükség a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten két évvel ezelőtt, hárman pedig az idén januárban jártak az ázsiai országban, s a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket is.

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, hogy tüzetesen megvizsgálja a kínai utak körülményeit, hogy tisztázza, felmerül-e a vesztegetés gyanúja.

Az érintett bizottsági tagok elismerték, hogy jártak Kínában, de sokáig haboztak és vitáztak, mielőtt elfogadták volna a meghívást. Végül úgy döntöttek, hogy a kínai utak nem befolyásolhatják őket a Nobel-díjak odaítélésénél. Az elmúlt három évben kínai állampolgárok nem kaptak Nobel-díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik