Nagyvilág

Kim Dzsong Il él az amerikaiak szerint

Kim Dzsong Il él és továbbra is gyakorolja a hatalmat Észak-Koreában - jelentette ki csütörtökön az ázsiai-csendes-óceáni amerikai erők parancsnoka, Timothy Keating tengernagy.

Washingtoni sajtóértekezletén a tengernagy a részletekre nem tért ki.

Számos külföldön terjedő értesülés szerint a 66 éves észak-koreai vezető állítólag agyvérzést kapott augusztus közepén. Dél-koreai vezetők közlése szerint az egészsége azóta helyreállt.

Phenjanban közben bejelentették, hogy a Koreai Munkáspárt első számú vezetője ellátogatott Csagando tartomány egyik gépgyárába és nagyra értékelte a vállalat által elért eredményeket – jelentette csütörtökön a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A KNCA csütörtökön arról is számot adott, hogy Kim elleni összeesküvést lepleztek le az ország nemzetbiztonsági szervei. Eszerint egy Li nevű észak-koreai állampolgár az év elején illegálisan átszökött Dél-Koreába, ahol beszervezték, különleges kiképzést kapott és visszaküldték Észak-Koreába. A jelentés szerint az volt a feladata, hogy feltérképezze Kim Ir Szen utazásait.

A “terroristát” állítólag akusztikai berendezéssel és gyorsan ölő méreggel is ellátták. A phenjani közbiztonsági minisztérium közleménye név szerint nem nevezi meg Kim Ir Szent, csak a hagyományosan államfőt jelentő “legfelsőbb vezetés” kifejezést használja e közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik