Nagyvilág

Francia gimisek tüntetnek

Több mint ötvenezer fiatal vonult utcára csütörtökön Franciaország nagyobb városaiban az elhalasztott középiskolai reform teljes visszavonását követelve. Az oktatási intézmények elfoglalása is folytatódott: Párizs 105 gimnáziumából 40-et érint a tiltakozási mozgalom.

A francia kormánynak a középiskolákat érintő reformtervei ellen két hete tartanak a diákok tiltakozó megmozdulásai, amelyeket egyes városokban békés tüntetések, máshol viszont a rendőri erőkkel való összecsapások is kísértek a hét folyamán. A csütörtöki felvonulás békés volt.

Xavier Darcos oktatási miniszter a hét elején jelentette be, hogy nem nyújtja be a törvénytervezetet és 2010 nyaráig elhalasztja a középiskolai reformot. Nicolas Sarkozy államfő viszont másnap megerősítette: a vitatott középiskolai reformot a halasztás ellenére végrehajtja a kormány, de egyelőre időt kíván biztosítani a megegyezésre, hogy a reform a lehető legjobb körülmények között kerüljön megvalósításra.

A diákok a kormány meghátrálása ellenére úgy döntöttek: az előre bejelentett tiltakozó napot megtartják. Többségük már nem tárgyalásokat szeretne a reformokról, hanem azok teljes visszavonását követeli.

A közalkalmazotti szféra karcsúsításának részeként a kormány szeptemberben 11200 középiskolai tanári állást szüntetett meg, ebből 8830-at az állami középiskolákban. A jövő tanév elejére további 13500 poszt felszámolását jelentette be. A létszámcsökkentés mellett a reform az iskolaév átszervezését, a kötelező és fakultatív órák újfajta megosztását irányozza elő.

Ennek kapcsán az is felháborodást váltott ki a diákokból, a szülőkből és a tanárokból, hogy egyes tantárgyaknak csökkenne az óraszáma.

Benoit Hamon, a Szocialista Párt (PS) szóvivője úgy vélte, hogy a kormány “tüzet gyújtott és most nem sikerül azt eloltania”, míg Francois Fillon miniszterelnök az ellenzéki pártot vádolta meg azzal, hogy az szítja a feszültséget, amikor támogatásáról biztosítja a gimnazistákat.

A francia média szerint szerepet játszott a törvénytervezet hétfőre tervezett benyújtásának elhalasztásban az a félelem, hogy a diáktüntetések olyan méretűvé szélesedhetnek, mint Görögországban, ha erőltetik a reform végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik