Nagyvilág

Castro gesztusokat vár Washingtontól

Raúl Castro kubai elnök azt mondta csütörtökön, hogy az Egyesült Államoknak és Kubának is gesztusokat kellene tenniük, hogy kikövezzék a tárgyalások útját.

A jelzésértékű lépések egyikeként említette foglyok szabadon engedését mindkét oldalon. Castro erről egy sajtótájékoztatón beszélt Brazíliavárosban, ahol szívélyes hangulatú állami látogatást tett.

A kubai államfő kijelentette: a (kubai) foglyokat akár holnap is elküldhetik a családjukkal és mindenükkel együtt. Cserébe öt “hőst” kérnek – utalt Castro azokra a kubaiakra, akiket kémkedésért zártak börtönbe az Egyesül Államokban.

Ez eddig a legközvetlenebb kezdeményezés Havanna részéről, hogy enyhítse a feszültséget az Egyesült Államokkal azóta, hogy Barack Obama megnyerte az elnökválasztást. Washington rendszeresen követeli, hogy a kubai kommunista hatóságok engedjék szabadon a politikai foglyokat. Kuba szerint ilyenek nincsenek, csak az imperializmus szolgálatában álló zsoldosok.

A csereként megjelölt öt kubai foglyot a hazájában nemzeti hősnek tartják, mert a fegyveres emigráns csoportok felderítése, Kuba elleni támadásaik megakadályozása volt a feladatuk Floridában.

A január 20-án hivatalba lépő Obama a választási kampány során hajlandónak mutatkozott valamiféle tárgyalásokra Havannával, de a gazdasági embargó eltörlésére nem.
Az embargó ellen szólalt fel a Raúl Castróval együtt tájékoztatót tartó Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is, aki szerint Kuba “egyetlen bűne az volt, hogy kivívta a szabadságát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik