Nagyvilág

Ismét lecsaptak a kalózok

Szomáli kalózok hatalmukba kerítettek két hajót kedden az Ádeni-öbölben - közölték tengerészeti források. Az ENSZ BT engedélyezi a szomáliai kalózok elleni további fellépést.

Az egyik hajó egy török szállítmányozási vállalat 100 méter hosszú konténerszállítója, a másik a TOTAL francia olajcég vontatója. Fedélzetükön különböző állampolgárságú legénység van.

Az idén elrabolt több mint ötven hajó közül a kalózok kezén volt a keddi akció előtt még 14, köztük egy eredetileg százmillió dollárt érő rakományt szállító szaúdi szupertanker, és egy harckocsikkal és más nehézfegyverekkel megrakott ukrán teherhajó.

Az ENSZ kábítószer és Bűnügyi hivatala (UNODC) igazgatója további nemzetközi összefogást kért a tengeri rablók ellen. Azt a – szerinte a Karib-tengeren már bevált – módszert ajánlotta, hogy a térségbe küldött hadihajókra telepítsenek rendőrtiszteket, fogják el a kalózokat, és a rendőrök hazájában állítsák bíróság elé őket.

Elavult módszerek

“A kalózokat nem lehet fellógatni az árbocra, nem lehet arra kényszeríteni őket, hogy egy deszkáról a tengerbe ugorjanak, és öngyilkosok legyenek, sem egyszerűen a vízbe hajítani őket – mondta Antonio Maria Costa a régmúlt módszereire utalva.

Az igazgató a térség part menti országait – Dzsibutit, Kenyát, Tanzániát és Jement – bízná meg az igazságszolgáltatás feladatával. Kenya maga is nagyobb összefogást követel, mert a kalózkodás a saját kikötői forgalmát veszélyezteti. Vezérkari főnöke közölte, hogy fokozzák a tengeri és légi járőrözést, de csak a saját partjaik mentén.

Együttműködés

A regionális együttműködés a lényeg – mondta a tábornok, aki példaként említette Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld sikeres összefogását a Malaka-szorosban, ahol a felére csökkentették a tengeri rablótámadások számát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag határozatot fogadott el, amely egy évi időtartamra engedélyezi a kalózok elleni nemzetközi műveleteket Szomália területén.

A Franciaország, Görögország, Libéria, Belgium és Dél-Korea által benyújtott határozat a Biztonsági Tanács által június óta elfogadott negyedik dokumentum, amelynek célja a szomáliai partok közelében folyó kalózkodás megakadályozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik