Nagyvilág

Csonttöréssel kórházban Bush dobálója

Kar- és bordatöréssel kórházba szállították kedden Muntaszir az-Zaidit, azt az iraki újságírót, aki cipőjét az amerikai elnök felé hajította egy sajtótájékoztatón - közölte a férfi testvére.

Egy karja és több bordája törött el Zaidinek, emellett megsérült a szeme és a lába – mondta a férfi bátyja, Durgám az-Zaidi. Arra nem tért ki, hogy az őrizetbe vétel alatt vagy azután keletkezhettek-e a sérülések.

Az újságíró testvére korábban azzal vádolta az iraki biztonsági szolgálatokat, hogy bántalmazták az öccsét és eltörték a karját.

Zaidi kutyának nevezte Busht, és egy pár cipőt dobott felé egy vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott az amerikai elnök. Az ügyben vizsgálat indult.

Testvére elmondása szerint az újságírót a szigorúan őrzött bagdadi “zöld zónában” álló és az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálata által üzemeltetett Ibn Szina kórházba vitték.

A vasárnapi eset óta a térségben sokan hősként tekintenek Zaidira. Jordániában számos ügyvéd jelentkezett az ügyvédi kamaránál azzal a szándékkal, hogy segítsen ellátni Zaidi jogi védelmét, ha arra kerül a sor. Jordániai jogászok nem léphetnek fel az iraki bíróságok előtt, de segíthetnek a védőügyvédnek a felkészülésben – mondta Száleh al-Armúti, a szakmai szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik