Nagyvilág

Kolozsvár polgármestere lehet a miniszterelnök

Theodor Stolojan hétfőn Bukarestben váratlanul bejelentette, hogy lemond a Traian Basescu román államfő által ráruházott kormányalakítási megbízásról, amelyet ezután Emil Boc, a Demokrata-Liberális Párt elnöke, Kolozsvár polgármestere kapott meg.

A politikus a médiának adott nyilatkozatában nem indokolta hidegzuhanyként ható bejelentését, csak annyit mondott, hogy visszaadta kormányalakítási megbízását, teret engedve a politikusok fiatal generációjának, amely szeretne csúcsszinten tevékenykedni.

A Demokrata-Liberális Párthoz (PD-L) tartozó Stolojant alig néhány nappal ezelőtt kérte fel az államfő egy kormánykoalíció kialakítására, amelyről megegyezés is született a PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között. Vasárnap még úgy tűnt, hogy a román kormányalakítás ügye „sínen van”.

Legalábbis erről látszott tanúskodni, hogy Emil Boc, a PD-L, valamint Mircea Geoana, a PSD elnöke aláírta a „Partnerség Romániáért” címet viselő dokumentumot, amely a jövendő „nagykoalíció” programjának lesz az alapja. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már kész helyzetként könyvelte el, hogy ellenzékben marad.

Stolojan bejelentése bizonytalanságot és izgalmat keltett a parlament épületében, ahol az újonnan megválasztott képviselők és szenátorok hétfőn ültek először össze. Az ellenzékbe került Nemzeti-Liberális Párt (PNL) több politikusa, elsősorban a még miniszterelnöki tisztségben lévő Calin Popescu Tariceanu pártelnök csak annyit mondott a kamerák előtt: a helyzet kezd bohózathoz hasonlítani.

Traian Basescu azonnal nyilatkozatot készült adni a Cotroceni-palotából, de a „beélesített” televíziós kamerák hiába várták őt a mikrofon elé. Bejelentették, hogy az államfő a tervezettnél másfél órával később nyilatkozik. Ekkor azonban Emil Boc kapott megbízást a jövendő koalíció kialakítására.

Korábban a liberálisok az RMDSZ-szel is tárgyaltak, ám a PSD egyértelműen elutasította a koalíciót a magyarokkal. „Kárpótlásul” pár államtitkári posztot ajánlottak fel nekik, ám ezt Markó Béla, a magyar szövetség elnöke megalázónak nevezte, és visszautasította. Így az RMDSZ – aki jól szerepelt a választáson, és több mint 6 százalékot kapott – ellenzékbe vonul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik