Nagyvilág

Készültségben a rendőrök Athénban

Újabb megmozdulásokra lehet számítani hétfőn Athénban, a rendőrséget továbbra is magas szintű készültségben tartják.

A hatóságok attól tartanak, hogy ismét erőszakos cselekmények történnek, amikor a nap folyamán bíróság előtt jelennek meg azok a rendbontók, akiket a hét végén vettek őrizetbe. Összesen 86 embert állítottak elő a rendőrök és a tüntetők összecsapásai során szombat éjszaka.

Hétfőre virradó éjszaka Molotov-koktélt dobtak egy számítástechnikai üzletre Exarhia negyedben, de ezt leszámítva nyugalom volt a fővárosban.

A közép-görögországi Vóloszban azonban fiatal tüntetők bezúzták hét bankfiók, illetve üzlet kirakatát, és komoly anyagi károkat okoztak.

A diákok hétfő délre ülőtüntetést hívtak össze Athén belvárosába, a rendőrség központi épülete elé. Fiatal tüntetők a nap folyamán várhatóan több főutat is lezárnak, és megbénítják a közlekedést az oktatási és a védelmi minisztérium környékén.
A demonstrációk már kilencedik napja tartanak Görögországban amiatt, hogy egy rendőr december 6-án lelőtt egy diákot, mert az állítólag megdobált egy rendőrautót. Meg nem erősített médiaértesülések szerint a fiú halálát egy gellert kapott lövedék okozta.

Az oktatási tárca pénteki adatai szerint diákok továbbra is megszállva tartanak közel száz középiskolát, több más intézményben pedig a tanulók nem járnak be az órákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik