Nagyvilág

Hószakadás Spanyolországban, mínusz 50 fok Szibériában

Havazás okozott felfordulást Spanyolországban és Franciaországban, heves esőzések és viharok Olaszországban, szélviharok és lavinaveszély Svájcban.

A hadsereg katonái szabadítottak ki 120 autóst a hó fogságából egy sűrű hóesés után a spanyolországi Oviedo és León közötti autópályán, mert a polgári járművek elakadtak az autópályát hamar vastagon befedő hóban. Összesen 37 hegyi utat zártak le a havazás miatt az Ibériai-félszigeten. Havazott a népszerű üdülőszigeten, Mallorcán is, ahol pedig ritka vendég a hó.

A Francia-középhegység időnként és helyenként kaotikus állapotokba süllyedt hétfőn a havazással összefüggésben. Nyolcvanezer háztartás maradt áram nélkül, az iskolákban szünetelt a tanítás. A délkelet-franciaországi Vaucluse megyében ugyanakkor heves esőzés és a vele járó áradások miatt kellett több lakóházat kiüríteni.

Piemont és Lombardia észak-olaszországi régiókban is kiadósan zuhogott a hó. Velence utcáinak és tereinek nagy része hétfőn is víz alatt volt, mint az utóbbi hetekben többször is. Továbbra is nagy a veszélye annak Rómában, hogy kilép medréből a Tevere, és elönt néhány városrészt, annál is inkább, mivel a meteorológiai jelentések szerint egészen szerdáig tartanak az esőzések az olasz fővárosban.

Elba szigetén az esőzések következtében megcsúszott a föld a 2500 lakosú Rio Marina település közelében, és a lezúduló sár eltorlaszolta a településre vezető egyetlen közutat. Olaszország déli részein olyan hevesen fújt hétfőn a sirokkó, hogy le kellett állítani a kompforgalmat a szárazföld és a Tirrén-tenger szigetei között.

Svájc Valais (Wallis) és Ticino kantonjában több lakott völgynek megszakadt az összeköttetése a külvilággal, mert a lavinaveszély miatt elővigyázatosságból lezárták a hozzájuk vezető közutakat és vasutakat. (Mindkét kantonban több lavina zúdult le a hét végén, kioltva legalább két ember életét.) A heves szélrohamok miatt sokfelé nem üzemeltették az alpesi országban a sílifteket és a drótkötélpályákat.

Oroszország egyes ázsiai részein még az ottani viszonyokhoz képest is szokatlan hideg uralkodik. A szibériai Jakutszkban mínusz ötven fokot mértek az utóbbi napokban, s a következő napokban mínusz hatvan fokkal is számolni kell Szibéria egyes részein. Egyes helyeken megszűnt az áramellátás, mert sokan „segítettek rá” a fűtésre elektromos hősugárzókkal, és az áramellátók nem bírták a nagy megterhelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik