Nagyvilág

Svájc képviseli majd Grúzia érdekeit Oroszországban

Svájc fogja képviselni Grúzia érdekeit Oroszországban - jelentette be pénteken este Tbilisziben a grúz külügyminiszter.

Grigol Vasadze elmondta: kéréssel fordultak Svájchoz, hogy lássa el országuk érdekképviseletét Oroszországban, és a kérdésről már a hét közepén tárgyalt svájci kollégájával. Az erről szóló dokumentum kidolgozása december 15-én kezdődik – tette hozzá a miniszter.

Grúzia ez év októberében beleegyezett abba, hogy Oroszország érdekeit Tbilisziben Svájc képviselje. A grúz hatóságok értelmezése szerint a képviselet nem terjed ki Oroszország politikai érdekeinek a képviseletére, hanem csupán “technikai jellegű kapcsolatot biztosít” a két állam között. A svájci nagykövetség mellett létesítendő orosz érdekképviseleti iroda egyik fő feladata a vízumkiadás és a konzuli tevékenység lesz.

Oroszország azért vette igénybe Svájci segítségét, mert Grúzia megszakította vele diplomáciai kapcsolatokat, tiltakozásul amiatt, hogy Moszkva augusztus 26-án független államként ismert el két grúziai szakadár területet, Abháziát és Dél-Oszétiát. Előzőleg, augusztus elején Grúzia fegyveres úton megkísérelte helyreállítani szuverenitását a két régió felett, ám kénytelen volt meghátrálni Oroszország nagy erőkkel végrehajtott ellentámadása elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik