Nagyvilág

Egymillióval csökken Clinton fizetése

Hillary Clinton a januárban hivatalba lépő Obama-kormány külügyminisztereként kevesebbet fog keresni, mint elődje, Condoleezza Rice, azt is tudni lehet, hogy 4700 dollárral (csaknem 1 millió forinttal) lesz kisebb az éves fizetése.

A washingtoni kongresszus határozatot fogadott el arról, hogy a New York-i szenátor évi 186 ezer 600 dolláros (37,3 millió forintos) fizetést fog kapni, szemben az amerikai diplomácia jelenlegi irányítójával, aki 191 ezer 300 dollárt (38,3 millió forintot) kap.

Azért kellett külön határozatban „rendezni”, vagyis tulajdonképpen csökkenteni a külügyminiszter fizetését, hogy ne merüljön fel alkotmányos akadálya Hillary Clinton kinevezésének.

Az alkotmány egy passzusa, az úgynevezett fizetési záradék szerint ugyanis a kongresszus egyetlen olyan tagja sem foglalhat el kormányzati posztot, akinek mandátuma idején emelték meg a szóban forgó posztot betöltő személy javadalmazását. A külügyminiszter fizetésemeléséről pedig éppen a volt first lady szenátori periódusában, tavaly döntött a kongresszus.

Clinton így be kell hogy érje Rice-nak a 2007. januári béremelés előtti fizetésével. Jövőbeli fizetése ennek ellenére több lesz, mint amennyit szenátorként keres, jelenlegi juttatása 169 ezer 300 dollár (33,9 millió forint) évente.

A képviselőház és a szenátus úgy rendelkezett a külügyminiszter fizetéséről, hogy Clinton jelölését még meg sem erősítette a törvényhozás.

A volt first lady kinevezése körül ennek ellenére gondok adódhatnak, a Judicial Watch konzervatív jogvédő csoport szerint ugyanis a fizetéscsökkentés nem közömbösíti a vonatkozó alkotmányos tilalmat. A csoport szerint Clinton csak 2013 után, jelenlegi szenátori mandátumának lejárta után foglalhatná el a külügyminiszteri pozíciót.

Tom Fitton, a Clinton-párral közismerten ellenséges viszonyban levő Judicial Watch elnöke közölte: meg fogják támadni a volt first lady miniszteri jelölését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik