Nagyvilág

Stolojan lehet a román miniszterelnök

Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltje kapott szerdán megbízást arra, hogy megalakítsa Románia következő kormányát. A jelölt az RMDSZ-szel is tárgyal.

Traian Basescu államfő a Cotroceni-palotában elhangzott nyilatkozatában bejelentette: olyan emberre kívánta ruházni ezt a feladatot, aki képes a jelenlegi gazdasági világválságból eredő problémákat kezelni, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését.

Stolojan rövid megszólalásában jelezte: a következő tíz napban együtt kíván működni a PD-L-lel, akárcsak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), vagyis azzal a két alakulattal, amely jelezte közreműködési szándékát a demokrata-liberálisokkal való kormányzásban. A cél egy olyan kormányprogram megvalósítása, amely alkalmas lenne a gazdasági válság romániai hatásainak ellensúlyozására – mondta. Kifejezte reményét, hogy december 22-ig az addig felálló új parlament megszavazza majd az új kormányt.

Basescu elnök ezután még magához ragadta a szót, mert tisztázni akarta: a miniszterelnöki megbízás négy évre szól. Az utóbbi napokban ugyanis a médiában folyamatosan hallani lehetett arról ez esetleges változatról, hogy két évig a PD-L, majd újabb két esztendeig a PSD adná a miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik