Nagyvilág

Az RMDSZ a kormányalakítás kerékkötője?

Az RMDSZ kormányzati részvételének kérdése miatt elakadtak a tárgyalások a Szociáldemokrata Párt (PDS) és a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) között – nyilatkozta a Gandul című napilap internetes kiadásának Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök.

Szerdán folytatódtak a tárgyalások, amelyeken immár a Traian Basescu államfő által kormányalakítással megbízott Theodor Stolojan egyeztet a november 30-i választásokon élen végzett két párttal. A PD-L és a PSD „nagykoalíciót” készül alakítani, amely csaknem 70 százalékos parlamenti többségre támaszkodna. A PD-L (amelyhez Stolojan is tartozik) továbbra is tárgyalni kíván a magyarok szervezetével a kormányban való részvételről.

A szociáldemokraták nem kérnek az RMDSZ-ből

A szociáldemokraták nevében azonban Geoana a nap folyamán többször leszögezte, hogy nem kívánják a hatalomban látni az RMDSZ-t, ez a feltételük nem alku tárgya. A Gandulnak délután már úgy fogalmazott: a PSD és a PD-L közötti tárgyalások „elakadtak az RMDSZ miatt”. Felfüggesztették a jövendő kormányfunkciók elosztásáról szóló megbeszéléseket, mivel még nem lehet tudni, hogy az RMDSZ játszik-e majd valamilyen szerepet az új végrehajtó struktúrában – idézte Geoanát a napilap internetes kiadása.

A szociáldemokraták az RMDSZ szerepét tartják a tárgyalások központi problémájának, mivel – mint Geoana fogalmazott – a PD-L megígérte a magyaroknak, hogy beveszi őket a kormányzásba. A PSD legfeljebb azt lenne hajlandó elfogadni, hogy a demokrata-liberálisok és a magyarok szervezete parlamenti együttműködési megállapodást kössön. Ez szerinte azt jelentené, az RMDSZ egyes projektjei eljutnának a kormány asztalára anélkül, hogy a magyarok tevőlegesen részt vennének a kormányzásban.

“Hangulatkeltő, magyarellenes”

Szerinte hasonló volt a helyzet 2000 és 2004 között, amikor az RMDSZ Adrian Nastase szociáldemokrata kabinetjével kormányzati együttműködést folytatott, ilyen értelemben hatalomban is volt, meg nem is. A Gandul egyébként az egyetlen forrás, amely Geoana szájába adja a tárgyalások „megakadását”, ez a megfogalmazás nem szerepelt délután sem a Geoanát idéző hírügynökségek, sem a hírtelevíziók híradásaiban.

Mircea Geoana RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot, nyilván taktikai megfontolásból nyilatkozta, hogy pártja nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel – idézi Markó Bélát a szövetség közleménye.

A szövetségi elnök kijelentette: „Mi magyarok itt élünk Romániában, figyelemre méltó arányban, így tehát ez a lelkesedés, amivel a PSD elnöke folyamatosan elutasít bennünket, engem személy szerint sért, de kollégáimat is sérti”. Egy olyan parlamentben, amelyből kimaradt a Nagy-Románia Párt (PRM), nincs szükség ilyen jellegű hangulatkeltő, magyarellenes nyilatkozatokra – szögezte le Markó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik