Nagyvilág

Korrupciógyanú miatt letartóztatták Illinois kormányzóját

Korrupciós vádak miatt letartóztatták az amerikai Illinois szövetségi állam kormányzóját, aki állítólag pénzügyi előnyre akart szert tenni Barack Obama megválasztott elnök megüresedett szenátori helyének betöltésével kapcsolatban - közölte kedden a CNN hírtelevízió.

Az 51 éves demokrata kormányzó, Rod Blagojevich, valamint kabinetfőnöke, John Harris ellen vesztegetés gyanúja alapján emeltek vádat – közölte Patrick Fitzgerald szövetségi ügyész. Obama washingtoni szenátori helye, miután a politikust elnökké választották, megüresedett, s oda Illinois kormányzójának van joga új szenátort kinevezni – jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

A vádirat szerint a kormányzó telefonjait a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bírósági felhatalmazás alapján novemberben lehallgatta. Felvétel készült arról, hogy Blagojevich alkudozást folytat Obama szenátori helyével kapcsolatban, döntéséért személyes előnyöket kért cserébe maga és felesége számára.

A kormányzót egy szövetségi bíró utasítására később szabadlábra helyezték, de Blagojevich írásban kötelezte magát arra, hogy 4500 dolláros pénzbírságot fizet, ha nem tesz eleget a bírósági idézésnek.

Obama sajtóértekezletén közölte, hogy nagyon elszomorította és megdöbbentette a korrupciós vád híre, egyúttal hangsúlyozta: nem állt kapcsolatban sem a kormányzóval, sem annak irodájával, és a történtekről nem volt tudomása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik