Nagyvilág

A temetésen folytatódott a görög lázadás

Eltemették kedden Athén egyik külvárosában azt a görög fiatalt, akit néhány napja egy rendőr lőtt le, s akinek halála zavargásokat robbantott ki Görögországban.

A temetés után összecsapások törtek ki tüntetők és rendőrök között a temető közelében: a rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a kődobáló fiatalok csoportjait, amelyek rátámadtak a jelen lévő tv-stábokra, és összetörték a környék boltjait is. Majd pedig Athén központjában is újabb összecsapások kezdődtek fiatalok csoportjai és a rendőrség között.

A 15 éves Alexisz Grigoropulosz temetésen mintegy 6000-en vettek részt. Maga a szertartás incidens nélkül zajlott le, annak ellenére, hogy a főleg fiatalokból álló tömeg “disznó zsaruk! gyilkosok!” jelszavakat kántált.

Kedden, még a temetés előtt összecsapások voltak Szalonikiban is, ahol a diákok Molotov-koktélokkal és kövekkel rontottak rá a rendőrökre. S szintén még a temetés előtt súlyos összecsapások voltak Athénban, a parlament környékén: itt több száz tüntető támadt a rendőrökre, köveket hajigálva.

Párizsra is átterjedt

Közben Párizsban 60 tiltakozó diák a déli órákban rövid időre elfoglalta a görög konzulátus épületének egy részét. Hétfőn hasonló akció volt demonstratív szándékkal a berlini görög konzulátuson is. Mindkét megmozdulás békésen ért véget.

A kormány lemondását és előre hozott választásokat követelte az ellenzék kedden Görögországban a napok óta tartó zavargások nyomán. “Ez a kormány egyetlen dolgot tehet: benyújtja lemondását, és a nép ítéletére bízza magát” – mondta Jeórjiosz Papandreu, elutasítva ezzel Kosztasz Karamanlisz kormányfő felhívását a nemzeti egységre. Az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője szerint a konzervatív kormány már nincs olyan helyzetben, hogy meg tudja védeni az embereket a rendbontóktól.

Sztrájkolni fognak szerdán

A legnagyobb görög szakszervezeti vezetők pedig elutasították azt a kormányfői felszólítást, hogy ne tartsák meg a szerdára hirdetett 24 órás általános sztrájk mellett tervezett tüntető nagygyűlést Athénban. Karamanlisz arra hivatkozott, hogy a tömegtüntetés újabb erőszakos cselekményeket szülhet. A GSEE szakszervezeti tömörülés szóvivője azonban bejelentette, hogy mind a sztrájkot, mind a nagygyűlést a tervek szerint megtartják.

Eközben őrizetbe vették azt a rendőrt, aki szombaton eltalálta és halálosan megsebesítette a fiatal, 15 éves fiút. A rendőrt szándékos emberöléssel vádolják, de még várják a ballisztikai vizsgálatok eredményét. A halálos lövést leadó rendőr ugyanis azt állítja, hogy csak figyelmeztető szándékkal, nem célzottan használta fegyverét, s az egyik lövedék valamin megpattanva találta el a fiút..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik