Nagyvilág

Kiállta a hazugságvizsgálatot Hedvig “támadója”

Kiállta a hazugságvizsgálatot Malina Hedvig másik állítólagos támadója is - erősítette meg kedden a hírt a SITA hírügynökségnek Dobroslav Trnka, Szlovákia főügyésze.

A magyar diáklány egyik állítólagos támadója – Marcel G. – a nyilvánosságra hozott információk szerint a múlt héten ment át a hazugságvizsgáló detektoros teszten. Róbert B., aki a múlt héten beteg volt, e héten vetette alá magát a próbának.

Trnka a múlt héten kijelentette, hogy a hazugságvizsgálatnak Malina Hedvig is alávetheti magát.
A 2006 augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklány azonban azt szeretné, ha a hazugságvizsgálatot külföldön végeznék el. A főügyészség viszont kitart amellett, hogy ezt Szlovákiában kell megtenni. Trnka szerint az időközben szlovák barátjához férjhez ment és a nyáron kisbabát szült volt diáklány maga választhatja ki, hogy melyik szakembernél kívánja alávetni magát a vizsgálatnak.

“Nem adom ki védencemet bárkinek” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Roman Kvasnica, a lány védőügyvédje.

Manipulatív vizsgálat?

Kvasnica nem zárja ki, hogy az állítólagos támadók hazugságvizsgálata manipulatív volt, mert a hatóságok kérése ellenére sem hívták meg őt a múlt heti teszthez. “A kérdéseket, amelyeket annak az úrnak feltettek, egyáltalán nem ismerem, s egyáltalán semmit sem tudok a kihallgatásról” – mondta újságíróknak az ügyvéd. Úgy véli, hogy a szlovák főügyészség törvényellenesen jár el. “Hedviget nem adom ki olyan szervnek, amelyről az a gyanúm, hogy fedezi a szélsőségeseket” – szögezte le Kvasnica.

Trnka a bírálatokat visszautasította, s kijelentette, hogy szerinte a főügyészség eljárása jogszerű. A hatályos szlovák törvények szerint a hazugságvizsgáló detektoron elvégzett tesztek eredménye a bírósági tárgyaláson nem használható fel.

2006-ban támadták meg

Malina Hedvig, a 2006-ban egyetemistaként Nyitrán tanuló csallóközi lány azt állítja, hogy két “ismeretlen bőrfejű” megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. Azóta ellene folyik eljárás.

A legfőbb ügyészség 2007 őszén vette át az ügyet, s noha már igen sok embert kihallgattak, érdemi fejlemény nincs. A sértettből gyanúsítottá vált Malina Hedvig több mint két éve eredménytelenül harcol igazáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik