Nagyvilág

Karamanlisz: a zavargók a demokrácia ellenségei

Az elmúlt napokban Athénban és más görög városokban káoszt gerjesztő zavargók "a demokrácia ellenségei" - jelentette ki kedden Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök a nemzethez intézett újabb üzenetében.

“Mindazok, akik erőszakot és vandalizmust okoznak, a demokrácia ellenségei” – jelentette ki Karamanlisz, aki a szombaton egy rendőr által lelőtt 15 éves fiú temetése után ismét nemzeti egységet szorgalmazott.

A rádióállomások és televíziós csatornák által közvetített beszédében a kormányfő kérte a politikai pártok vezetőit, akikkel a nap folyamán találkozott, hogy egyhangúlag ítéljék el az erőszakos cselekményeket.

“Világosan el kell ítélni az erőszakot, a fosztogatást, a vandalizmust és a szélsőséges elemeket” – hangsúlyozta a kormányfő.

“Ezekben az órákban nem lehetnek nemzeti különbségek” – mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta eltökéltségét, hogy “helyreállítja a biztonság és a törvényesség érzését”.

Karamanlisz közölte: arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy mondják le a szerdára tervezett athéni általános sztrájkot. A szakszervezetiek közleményben utasították el kérését.
Alexisz Grigoropuloszt, akinek a szombati halála zavargásokat váltott ki több görög városban, kedden temették le Athén egyik külvárosában.

Karamanlisz már hétfőn is tv-beszédben fordult a nemzethez. Akkor bocsánatot kért a nyilvánosság előtt a megölt fiú apjától, és a korábbiaknál keményebb hangot ütött meg a rendbontókkal szemben. Hangsúlyozta: a kormány “nem tűrheti, és nem fogja eltűrni”, hogy egyes erők a tragikus incidens ürügyén elfogadhatatlan és veszélyes akciókat szervezzenek az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik