Nagyvilág

Csak februárban döntenek a csehek a lisszaboni szerződésről

Megkezdte kedden a lisszaboni szerződés megvitatást a cseh képviselőház, de a vitát mintegy két óra után február 3-ra elnapolták.

A rendkívüli parlamenti ülést az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kezdeményezte, de a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) csak azzal a feltétellel szavazta meg a napirendet, hogy kedden nem lesz semmiféle szavazás.
A három koalíciós párt elnöke az ülés előtt abban állapodott meg, hogy a lisszaboni szerződésről csak a jövő évben szavaznak. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint csak február 3. után.

Minden párt másként indokol

Mirek Topolánek kormányfő az ülés megszakítását és a szavazás elnapolását rögtönzött sajtóértekezletén lényegében három okkal magyarázta. Az első: az ODS kongresszusa kötelezte a párt képviselőit, hogy a lisszaboni szerződés előtt a cseh-amerikai radarszerződés elfogadását kell elérniük a parlamentben. A második: időt kell adni a parlamenti bizottságoknak, hogy kellőképpen foglakozhassanak a dokumentummal, míg a harmadik ok az, hogy az ODS szeretné, ha a lisszaboni szerződést és a radarszerződést együtt vitatná meg a képviselőház.

Várhatóan még a héten a parlamenti felsőház, a szenátus is megkezdi a lisszaboni szerződés vitáját.

A szociáldemokraták szerint azonban a dokumentumot az év végéig ratifikálni kellene. A kereszténydemokrata néppárt kibővített elnökségének korábbi határozata szerint a lisszaboni szerződést “legkésőbb szilveszterig” jóvá kellene hagyni – ismételte meg felszólalásában Cyril Svoboda kereszténydemokrata képviselő, tárca nélküli miniszter. Szerinte azonban valószínű, hogy az új koalíciós megállapodás értelmében pártja beleegyezik az ODS követelésébe, abba, hogy csak a jövő évben szavazzanak a dokumentumról.

Hasonló helyzetben van a koalíciós Zöldek Pártja is. Ondrej Liska oktatásügyi miniszter kijelentette: pártja hajlandó a szavazás elhalasztására; a legkésőbbi időpont január vége, február eleje. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) továbbra is népszavazást szorgalmaz a lisszaboni szerződésről.

EU-elnökként illik elfogadni

Nem hivatalos értesülések szerint a februári 3-i dátumot, tehát a februári parlamenti ülésszak kezdetét azért választották a koalíciós pártok, mert miután Csehország január elsején átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, a vezető politikusok programja januárban nagyon sűrű lesz. Más források szerint az ODS azért szorgalmazta a csúszást, mert időt akar nyerni ahhoz, hogy a pártban megfelelő támogatást szerezzen a lisszaboni szerződés megszavazásához. Ez – ahogy azt a hétvégi pártkongresszusi vita is bizonyította – jelenleg nincs meg.

Prágában közben kiszivárgott, hogy Mirek Topolánek kormányfő a nap folyamán a parlamentben titokban találkozott Jirí Paroubek ellenzéki szociáldemokrata vezetővel. Értesülések szerint a lisszaboni szerződésről tárgyaltak, de hivatalosan ezt eddig nem erősítették meg. A nem hivatalos értesülés szerint állítólag ezen a találkozón született meg a megállapodás az ülés folytatásának februárra halasztásáról.

Az alkotmánybíróság néhány napja arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lisszaboni szerződés nem ellentétes a cseh jogrenddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik