Nagyvilág

Segélyt akarnak a tenyésztők a dioxinbotrány miatt

Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, a már megérkezett ír sertéshúst és a hústermékeket le kell foglalni és ellenőrizni, hogy nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag, közölte a nap folyamán korábban az EU egészségügyi biztosa. Az EU tudomása szerint Magyarországra nem került a vélhetően dioxinnal mérgezett ír sertéstermékekből.

Az ír sertéstenyésztők máris rendkívüli segély szeretnének, a véleményük szerint legalább 100 millió eurós veszteséget okozó dioxinbotrány miatt. Ágazati források szerint akár hatezer állás is veszélybe kerülhet a botrány következményei nyomán.

Állatorvosi források szerint a mintegy 500 ír sertéstelep közül csak tíz adhatott dioxinnal szennyezett takarmányt az állatoknak: az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.

A legfrissebb adatok szerint világszerte huszonegy országba szállítottak a dioxinnal szennyezett sertéshúsból, köztük 12 uniós államba. Magyarország nem szerepel a listán.

Szombaton jelentették be Dublinban, hogy visszahívják az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből a szeptember óta Írországban előállított összes disznóhúst, illetve az abból készült termékeket, mert veszélyesen magas arányban van bennük a rákkeltő dioxinból.

Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba és Japánba is. Írországban naponta átlag 10 ezer sertést vágnak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik