Nagyvilág

Mindenképp kormányozna az RMDSZ

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) bármilyen összetételű, demokrata-liberális miniszterelnök által vezetett koalícióban kész együtt kormányozni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, (RMDSZ), amely ugyancsak hajlandó szövetségre lépni a PD-L-lel, vállalva akár a kisebbségi kormányzást is.

Emil Boc, a PD-L elnöke a tárgyalások után a sajtónak elmondta pártja álláspontját, amely szerint az RMDSZ-nek bármilyen összetételű kormányzási formában részt kell vennie, amelyet egy demokrata-liberális miniszterelnök irányítana.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a sajtónak elmondta: a szövetség hajlandó akár egy kisebbségi kormányban is szerepet vállalni. Hozzátette azonban: nem ez lenne az optimális megoldás, mert ebben az időszakban szilárd parlamenti többségre támaszkodó kabinetre van szüksége Romániának.

A nap folyamán mindkét alakulat vezető testülete összeül még, hogy értékelje a tárgyalásokat, és valamilyen döntést hozzon ebben a témában. Így az RMDSZ Állandó Tanácsa (a szervezet legfőbb operatív ügydöntő testülete) is ülésre készül, mégpedig bukaresti idő szerint 13.00 órakor. Markó jelezte: azt fogja kérni kollégáitól, hogy egyezzenek bele a PD-L-vel való tárgyalások folytatásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik