Nagyvilág

Tömegek II. Alekszij ravatalánál

A pénteken elhunyt II. Alekszij pátriárkától búcsúzni kívánók hosszú sorokban kígyóztak Moszkvában vasárnap délelőtt a Megváltó Krisztus székesegyháznál. A templomban, ahol felravatalozták a néhai orosz ortodox egyházfőt, több mint ötezer ember zsúfolódott össze.

Istentiszteletet tartott a ravatalnál Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolita, akit a hét főpapból álló szent szinódus szombaton az egyházfő helytartójává választott az új pátriárka megválasztásáig szóló időre, valamint (az orosz sajtó által a pátriárka tisztségére esélyesnek tartott legidősebb főpap) Juvenalij kruticki és kolomenszkojei metropolita. A szertartáson jelen volt Jurij Luzskov moszkvai polgármester. Kirill az egyház egységének őrzésére szólította fel a hívőket, s az egység jelképének nevezte az elhunyt pátriárkát.

Megszakította az útját Medvegyev

Az elhunytat szombaton, az esti órákban szállították a Moszkva melletti Peregyelkinóban lévő rezidenciájához tartozó templomból a Megváltó Krisztus székesegyházba, és ravatalánál egészen kedd délelőttig szünet nélkül leróhatják a kegyeletüket a hívők. A ravatalt zöld szövettel takarták le. Az ortodox szokásoknak megfelelően nyitott koporsóban fekvő elhunyt arcát hímzett fehér kendővel takarták le, mivel a szerzetesek arcát haláluk után el kell fedni. Lábainál helyezték el pátriárkai tisztsége jelvényeit, kezében evangélium és kereszt

Dmitrij Medvegyev elnök, aki olaszországi útját lemondva, indiai látogatása befejeztével pénteken este visszatért Moszkvába, rendeletet írt alá a pátriárka elhunytával kapcsolatos intézkedésekről, s ebben egyebek mellett megbízta az illetékes szerveket: javasolják a kulturális intézményeknek és a tévétársaságoknak, hogy keddig, a pátriárka eltemetéséig mellőzzék a szórakoztató jellegű műsorokat.

Utód hat hónapon belül

Sokan órákat várakoznak éjszaka is a szokatlanul enyhe moszkvai télben, folyamatosan érkeznek a székesegyházhoz vidéki csoportok templomi elöljáróik vezetésével, és a katonák külön csoportokban jutnak be a székesegyházba.

A szent szinódus döntése értelmében a pátriárkát végrendeletének megfelelően a moszkvai Úrjelenése székesegyházban temetik el kedden, moszkvai idő szerint 13 órakor. Az új pátriárkát hat hónapon belül kell megválasztania a helyi zsinatnak, amelyen főpapok, továbbá az alsóbb papság képviselői, valamint a hívő közösségek által kijelölt világi személyek vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik