Nagyvilág

Szélsőségesek csaptak össze Berlinben

Legkevesebb 70 személyt vett őrizetbe a rendőrség szombaton Berlinben egy szélsőjobboldali megmozdulás és az arra válaszoló ellentüntetés során.

Csaknem 1000 szélsőjobboldali tüntető kora délután vonult fel a német főváros Lichtenberg nevű kerületében egy úgynevezett nemzeti ifjúsági központ felállítását követelve. A neonáci megmozdulást ugyancsak több száz baloldali tüntető igyekezett megzavarni, s több helyütt ülő blokáddal próbálták útját állni a szélsőjobboldali menetnek.

A két tábor között hamarosan összecsapásokra került sor, a szélsőjobboldali megmozdulás résztvevői és az ellentüntetők kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták egymást.

A rendőrség kezdettől fogva csaknem 1600 fővel igyekezett biztosítani az összetűzések elkerülését, s miután ez nem sikerült, a hatóságok beavatkoztak. Értesülések szerint szombat estig legkevesebb 70 személyt őrizetbe vettek, szélsőjobboldali és balos tüntetőket egyaránt.

A szélsőjobboldali megmozdulás miatt több órás késéssel kezdődött a Baloldal pártjának helyi berlini kongresszusa. A parlamenti párt küldöttei közül ugyanis többen csatlakoztak az ellentüntetőkhöz.

Az elmúlt hónapokban berlini neonácik már több alkalommal tüntettek az említett ifjúsági központ felállításáért, amit a hatóságok mindeddig elutasítottak. Ilyen nagy méretű ellentüntetésre azonban most először került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik