Nagyvilág

Magyar turistákat hallgattak ki Indiában

Kihallgatott két magyar turistát az indiai terrorelhárítás, miután szállodai szobájukban egy agrai luxushotel elleni terrortámadásról szóló feljegyzést találtak - jelentették szombaton indiai hírportálok.

A két magyart, egy orvos házaspárt rövid időre őrizetbe is vették a terrorelhárítás emberei Uttár Prades szövetségi államban, Varanaszi (Benáresz) városban – írta az indianexpress.com hírportál, hozzátéve, hogy értesülését a rendőrség nem erősítette meg.

Feljegyzések a szobában

A házaspár egy 16 fős turistacsoport tagjaként Pakisztánból érkezett Indiába az attari határátkelőn, majd Amritszáron és Újdelhin keresztül jutott el Agrába. A terrortámadásról szóló írásos feljegyzést az egyik ötcsillagos agrai hotel személyzete találta meg annak a szobának a telefoncímjegyzékében, amelyben a házaspár előzőleg megszállt. A feljegyzés szerint december 21-én támadás fenyegeti a szállodát – írta a hindu.com a PTI hivatalos indiai hírügynökségre hivatkozva.

A hotel vezetése azonnal értesítette a hatóságokat. Miután a magyar házaspárt Varanasziban megtalálták és előállították, a terrorelhárítás és a helyi rendőrség ellenőrizte személyi okmányaikat, kihallgatták őket és írásmintát vett tőlük. Az asianage.com szerint a kihallgatás során kiderült, hogy nem tudtak a feljegyzésről és kézírásuk sem egyezett a szállodában talált írással.

Elengedték őket

A hindu.com úgy tudja, ezután a két magyar és turistacsoportjuk folytathatta útját Mumbaiba (Bombay). E forrás szerint a csoport már pénteken továbbutazott Mumbaiba, de az ottani rendőrség és titkosszolgálat figyelmét felhívták rájuk. A hindu.com azt állította, hogy az egész turistacsoport magyar, de más források ezt nem erősítették meg.

A hatóságok most három-négy hónapra visszamenőleg minden olyan vendég adatait kigyűjtik, aki megszállt a hotelben, és több agrai szállodában is meglepetésszerű ellenőrzéseket tartottak – írták az asianage.com és az indianexpress.com hírportálok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik