Nagyvilág

Orosz hadihajó a Panama-csatornán

A Panama-csatorna története során első ízben orosz felszíni hadihajó kel át rajta a Karib-tengerről a Csendes-óceánra péntekről szombatra virradóra.

A 80 kilométeres utazás jelentősége főként jelképes: arra utal, hogy Oroszország megpróbálhatja növelni a befolyását a térségben, de válasznak tartják arra is, hogy az Egyesült Államok hadihajókat küld Grúzia kikötőibe.

A Csabanyenko tengernagy nevű romboló helyi idő szerint péntek reggel ért a csatorna bejáratához, és szombaton köt ki a másik végén, Rodman egykori amerikai haditengerészeti támaszponton, ahol december 11-ig fog horgonyozni. A fedélzetén 451 főnyi legénység van – közölte a panamai orosz nagykövetség.

A 164 méter hosszú, 8900 tonna vízkiszorítású tengeralattjáró-vadász hadihajó kalózkodás és terrorizmus elleni feladatokat lát el a nyílt tengeren. Előzőleg részt vett az orosz-venezuelai közös haditengerészeti gyakorlaton, amely kedden fejeződött be. Washington szoros figyelemmel követte a gyakorlatot, de jelentőségét igyekezett lebecsülni. Ez nem fogja megváltoztatni a hatalmi egyensúlyt Dél-Amerikában – jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

Panamai részről természetesnek minősítették a hadihajó átkelését a csatornán. A vízi út semleges, és „nyitva áll a világ összes hajója előtt” – mondta Samuel Lewis külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik