Nagyvilág

A lisszaboni szerződéstől függ az EU-elnökség sikere

A cseh uniós elnökség sikere nagymértékben attól függ, hogyan és mikor sikerül Csehországnak elfogadnia a lisszaboni szerződést - véli az Európai Parlament elnöke.

“A cseh elnökség sikere, amelyet mindnyájan kívánunk, nagymértékben attól függ, hogyan sikerül itt Prágában ratifikálni a lisszaboni szerződést. Az Európai Parlament elvárja, hogy a lisszaboni szerződést rövid időn belül ratifikálják. Az elnöklő ország ugyanis az egész Európáért felelős” – jelentette ki Hans-Gert Pöttering csütörtökön késő este Prágában azt követően, hogy Mirek Topolánek cseh kormányfővel tárgyalt.

Pöttering sajtóértekezleten leszögezte: az Európai Unió új működési szabályait magába foglaló lisszaboni szerződést Topolánek aláírta, s ezzel kötelezte magát annak érvényesítésére. „Az adott szó betartása rendkívül fontos dolog” – tette hozzá az Európai Parlament elnöke.

Topolánek tájékoztatta Pötteringet, hogy a cseh képviselőház kedden tűzi napirendre a lisszaboni szerződést. Azt, hogy mikor szavaz a dokumentumról, egyelőre nehéz megjósolni. Bár az alkotmánybíróság szerint a lisszaboni szerződés nem ellentétes a cseh jogrenddel, a dokumentum elfogadását Václav Klaus államfő és a Topolánek által vezetett Polgári Demokratikus Párt egyik szárnya is határozottan ellenzi.

A miniszterelnök kijelentette: támogatni fogja a lisszaboni szerződés csehországi elfogadását. “El tudom képzelni azt is, hogy bizonyos körülmények között a jövő év végéig a lisszaboni szerződés ratifikációja az egész Európai Unióban is befejeződhet” – fejtette ki véleményét Topolánek.

Csehország a jövő év első felében lesz az Európai Unió soros elnöke. Egyúttal a cseh kormányfő lesz az Európa Tanács elnöke is. Topolánek a sajtóértekezleten bejelentette: Csehország azt tervezi, hogy a jövő év első felében megrendezi az Európai Unió és a keleti szomszédok csúcstalálkozóját.

A lisszaboni szerződést eddig csak Írország utasította el népszavazáson. A többi uniós országban – kivéve Csehországot – a parlamentek már jóváhagyták a dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik