Nagyvilág

Huszonhat milliárd euróval élénkít Sarkozy

Huszonhat milliárd eurós élénkítő csomagot jelentett be Nicolas Sarkozy francia elnök országa ingadozó gazdaságának élénkítésére; a csomag elsődleges célja a befektetések ösztönzése, nem pedig a fogyasztók közvetlen támogatása.

Sarkozy az észak-franciaországi Douai városában elmondta: a gazdasági-pénzügyi válság által erősen sújtott autó- és építőipart a csomag csaknem 3 milliárd euróval támogatja, az infrastruktúra fejlesztését felgyorsítják, a kisvállalkozások támogatást kapnak új munkaerő alkalmazásáért, és a vállalatokat befektetésre bátorítják.

A csomag 10,5 milliárd eurót irányoz elő infrastruktúrafejlesztésre, a kutatások és a helyhatóságok támogatására. Ennek részeként a francia állam 4 milliárd eurót biztosít az állami energetikai vállalatoknak, a vasúttársaságnak és a postának befektetésre.

Sarkozy ezer eurót ígért azoknak a polgároknak, akik tízévesnél idősebb személyautóikat új, környezetkímélőbb járművekre cserélik. A francia elnök egymilliárd eurós hitelgarancia-alap létrehozását is bejelentette, amellyel a befagyott gépjárműhitel-piacba szeretnének életet lehelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik