Nagyvilág

Egymásnak estek az MPP-ben a választások után

A kolozsvári Krónika szerint kiújultak az ellentétek a romániai választások után a Magyar Polgári Pártban (MPP), ahol már az ősszel éles viták tárgya volt a választási részvétel mikéntje.

A napilap összeállítása szerint az MPP kilenc megyei szervezetének elnöke december 2-i keltezéssel nyílt levelet intézett a párt elnökségéhez, amelyben február 28-ára kérik a szervezet Országos Tanácsának (OT) összehívását. Ezen a párt országos elnökségét is megválasztanák. Az aláírók úgy vélik, hogy ez kulcsfontosságú a párt további fejlődése szempontjából.

Szász Jenő MPP-elnök a Krónikának nyilatkozva értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a nyílt levél szerzői miért ragaszkodnak a februári időponthoz, amikor korábban már más lehetséges időpontokban – az OT márciusi vagy áprilisi összehívásában – állapodtak meg. Emlékeztetett arra, hogy az OT-t az elnökségnek van joga összehívni. Szerinte a kongresszus időpontjától függetlenül a párt mostani irányvonalát kellene megtartani.

A múlt vasárnapi választások eredményeinek ismertetését követően Gazda Zoltán, a párt Kovászna megyei alelnöke úgy vélekedett, hogy valakinek vállalnia kell a felelősséget az MPP vezetése által elkövetett hibákért. A választáson az MPP nem indult pártként, csak egyéni jelölteket támogatott. Ők 20 százalék körüli szavazatarányt kaptak választókerületükben. Csinta Samu, az MPP Kovászna megyei szervezetének ügyvezető elnöke Gazdához hasonlóan úgy látja, hogy a romániai magyar választókat mozgósította volna, ha pártként vesznek részt a választásokon és nem csak néhány egyéni jelöltet támogatnak. Csinta – aki a Krónika értesülése szerint Szász Jenő kihívója lehet az elnöki tisztségért – úgy véli, hogy a kongresszus mielőbbi összehívása az egyetlen megoldás a személyi kérdések és a nézetkülönbségek rendezésére az MPP-ben.

A párt alapszabálya szerint az MPP – 2008. év eleji – bejegyzése utáni két évben össze kell hívni a tisztségekről döntő kongresszust. Ez megerősítheti a jelenlegi pártvezetőket a tisztségükben, de nem zárja ki a tisztújítás kiírását sem – mondta Csinta Samu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik