Nagyvilág

A palesztinok nem bíznak Obamában

A palesztinok többsége úgy véli, hogy Barack Obama megválasztása az Egyesült Államok elnökének nem lesz semmilyen hatással az Izraellel fennálló konfliktus rendezésének esélyeire - ez derül ki egy szerdán közzétett felmérésből.

A Jeruzsálemi Média- and Kommunikációs Központ (JMCC) Ciszjordániában és a Gázai övezetben végzett felmérése szerint a megkérdezett palesztinok 57,5 százaléka gondolja úgy, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások szempontjából nincs jelentősége az amerikai elnökváltásnak, 20,2 százalék derűlátóbb, 17,7 százalék borúlátóbb, a többiek nem tudtak határozott választ adni.

A palesztinok több mint háromnegyede (75,7 százalék) egyáltalán nem elégedett a Washington által patronált békefolyamatban vállalt amerikai szereppel, csupán 8 százaléknak ellentétes ezzel a véleménye.

2007 novemberében Annapolisban hozták tető alá a tárgyalások felújításáról szóló megállapodást azzal a céllal, hogy még az idén megkössék az izraeli-palesztin békeszerződést. Ezzel szemben a tárgyalásokon azóta igen csekély előrehaladás történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik