Nagyvilág

Megvan Obama új kereskedelmi minisztere

Újabb "clintonistát", vagyis az egykori Clinton-kormány tagját, egyben volt riválisát, Bill Richardsont jelöli kereskedelmi miniszternek Barack Obama - a megválasztott amerikai elnök erről szerdán tett bejelentést Chicagóban.

A 61 éves Bill Richardson Új-Mexikó szövetségi állam kormányzója, Bill Clinton elnöksége idején ENSZ-nagykövet, majd energiaügyi miniszter volt.

“Bizonyosabb vagyok, mint korábban, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a válság kezeléséhez” – fogalmazott a leendő elnök, aki szerint Richardson “nemzetközi tekintélyt és komoly szakértelmet visz” a gazdaságba. Richardson elkötelezett amellett, hogy kreatív válaszokat találjon a problémákra – fogalmazott Obama, “nagy barátjának” nevezve a kormányzót.

A hispán származású politikust korábban a külügyminiszteri poszt esélyesei között emlegették, hiszen komoly érdemeket szerzett a nemzetközi béke- és egyéb kezdeményezések közvetítésében, például Észak-Koreában, Szudánban, Kubában, Irakban és a Közel-Keleten.

Barack Obama valóra váltja többször hangoztatott ígéretét, hogy egykori riválisait beemeli kormányába. Joe Biden egykori elnökjelölt-aspiránst választotta alelnökének, külügyminiszterének pedig Hillary Clintont jelöli, aki éppen csak alulmaradt vele szemben a jelöltségért folytatott hosszú, elkeseredett küzdelemben. Bill Richardson az első hispán tagja adminisztrációjának.

Bill Richardson – aki a sajtótájékoztatón spanyol nyelven is köszönetet mondott a hispán szavazók támogatásáért – azt mondta, Amerika legnagyobb ereje a sokszínű öröksége. Mint fogalmazott, egyebek között azon fog dolgozni, hogy megszűnjön az Egyesült Államok külföldi energiafüggősége, és az ország ismét innovációs nagyhatalommá váljon.

A CNN hírtelevízió várakozása szerint Richardson kulcsszerepet fog játszani a nemzetközi kereskedelem előmozdításában és az amerikai gazdaság erősítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik