Nagyvilág

Nem várható indiai-pakisztáni háború

Tovább romolhat a pakisztáni-indiai viszony a mumbai merényletek után, de háború valószínűleg nem lesz a két ország között - mondta Róna Ottó, a Külügyminisztérium főosztályvezetője kedden, az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.

A diplomata szerint a probléma megoldásához a nagyhatalmak közvetítésére lesz szükség. Hozzátette, hogy a pakisztáni vezetés szeretné elkerülni az atomháború lehetőségét.

Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben Pakisztánnal partneri együttműködést kell kialakítani, nem pedig elszigetelni az országot. Az Európai Bizottság illetékes bizottsága is azon dolgozik, hogyan lehetne bővíteni a kapcsolatrendszert Pakisztánnal. Mint mondta, ezzel Magyarország is egyetért.

A pakisztáni kormány valószínűleg nem áll a mumbai merényletet elkövető terrorista szervezet mögött. Több értékelés szerint azonban a pakisztáni titkosszolgálat egyes részei támogathatják az India elleni terrorakciókat – tette hozzá.

India úgy véli, hogy Pakisztán hátországot, felkészülési terepet biztosít a terrorszervezeteknek. A pakisztáni kormánynak azonban nem állhat érdekében a múlt heti akció. Az ország az államcsőd szélén áll, a megválasztott kormány önazonosságát keresi. Az ország talibanizálódása ellen és a belső ellenzék ellen is küzd a pakisztáni vezetés – értékelte a helyzetet Róna Ottó.

Németh Zsolt, a testület elnöke hangsúlyozta, hogy a külügyi bizottság a leghatározottabban elítéli a mumbai merényletet.

A politikus szerint a nemzetközi közösségnek egységes Pakisztán-stratégiára van szükség a kialakult helyzetben.
Az indiai külügyminiszter kedden újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy India nem fontolgat katonai válaszlépést a mumbai (Bombay) merényletekre. Pakisztán pedig közös testület felállítását javasolja a terrorcselekmények kivizsgálására.

A múlt héten Mumbaiban végrehajtott merényletsorozatban három nap alatt 188-an haltak meg, több mint 300-an megsebesültek. Az indiai nyomozó hatóságok a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) betiltott pakisztáni szervezetet gyanúsítják a merényletek elkövetésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik