Nagyvilág

Kína szerint nem jogellenes a születésszabályozás

A kínai családtervezési politika nem áll ellentétben az emberi jogokkal - jelentette ki kedden a kínai Állami Népesedési és Családtervezési Bizottság Nemzetközi Együttműködési Osztályának igazgatója.

Hao Lin-na (Hao Linna) szerint a családtervezési politika nélkül Kína nem tudná biztosítani a megfelelő társadalmi jólétet minden egyes újszülöttnek.

“A szabályozás nélkül sérülne a következő nemzedéknek joga a létezéshez, a fejlődéshez és a tanuláshoz joga” – hangsúlyozta az igazgató az emberi jogokkal foglalkozó kínai szövetség pekingi szemináriumán.

A közel három évtizede érvényben lévő családtervezési politika szerint a városi családok túlnyomó része egy gyermeket, míg a vidéki térségekben élő párok két gyermeket vállalhatnak.
A születésszabályozás eredményeként becslések szerint 400 millió gyermek megszületését akadályozták meg.

Kínában az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 2007-ben elérte a 2400 dollárt – mondta Hao, hozzátéve, hogy az egykepolitika nélkül a GDP legfeljebb 1800 dollár lehetne.
Ha nem vezették volna be a népességszabályozást az ország erőforrásai és a környezet sokkal nagyobb nyomással nézne szembe, az egy főre jutó termőföld, erdő, víz és energia 20 százalékkal lenne kevesebb – mondta az igazgató.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 60., valamint a kínai reform és nyitás kezdetének 30. évfordulója alkalmából Pekingben tartott szemináriumon több mint 60 kínai emberjogi szakértő vett részt, akik szerint a kínai gazdaság és a társadalom fejlődésével párhuzamosan az emberi jogok ügye is történelmi haladáson ment keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik